Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jan Loones spoort Vlaamse overheid aan tot innovatieve initiatieven voor hernieuwbare energie (23/05/05)

Jan Loones is er reeds lang van overtuigd dat hernieuwbare energie slechts een werkelijk alternatief zal zijn voor de klassieke energie, indien er voldoende innovatief wordt omgesprongen bij de productie ervan.

Hij ondervroeg reeds vroeger de ministers van Energie over bv. de winning van warmte-energie uit asfalt
(http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/handelingen/1999-2000/com040.pdf ) en over de noodzaak aan renovatie van watermolens voor het opwekken van groene stroom
(http://jsp.vlaamsparlement.be/docs/bva/2002-2003/VA14.pdf )

Naar aanleiding van een mooi alternatief voor de klassieke windmolens: de WRAP (Wind Amplified Rotor Platforms), peilde hij enkele weken geleden ook bij minister Peeters naar de intenties van de Vlaamse overheid om dit alternatief toe te passen in Vlaanderen.

Hij wees op de diverse voordelen van dit nieuwe type windmolen tegenover de klassieke windmolen: zijn compacte constructie, waardoor hij slechts een fractie landoppervlakte in beslag neemt en bijgevolg, qua design, veel mooier in de natuur integreert; de lawaaihinder die veel lager is; een drie- tot viervoudige productie van elektriciteit; een kost die tot 30% lager is.

Op de vraag van Jan Loones naar een eventuele toepassing van dergelijke windmolens in Vlaanderen antwoordde minister Peeters dat er bij zijn weten nog geen windproject op basis van de WARP-technologie in gebruik is. Wel werd een ontwerp van een 2000 kW Warp-turbine onderzocht, maar niet gebouwd.

De minister wil pas op basis van nog meer praktische ervaring met het WARP-systeem, en na analyse van realisaties op het terrein, het beleid ter zake eventueel bijstellen.

Jan Loones hoopt dat Vlaanderen een voortrekkersrol zal spelen in het zoeken naar innovatieve manieren van productie van hernieuwbare energie.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Jan Loones

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be