Praktijkonderzoek Veehouderij

Kosten ammoniakemissiereducerende systemen in de pluimveehouderij

PraktijkBoek 43

De Nederlandse veehouderij heeft al enig jaren te maken met wetgeving om de ammoniakemissie uit stallen te verlagen. Door implementatie van Europese richtlijnen is de regelgeving strenger geworden. Onder andere de NEC-richtlijn waarin afspraken staan over de maximale emissie van ammoniak per land is hierbij richtinggevend.

Een andere belangrijke richtlijn is de IPPC-richtlijn, waarin is aangegeven dat bedrijven met meer dan 40.000 dierplaatsen vanaf 30 oktober 2007 een emissiearm systeem moeten toepassen. Deze Europese richtlijnen zijn of worden binnenkort geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Een belangrijke wet hierbij is de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) met diverse onderliggende regels en maatregelen. Al deze maatregelen hebben tot doel de ammoniakemissie van veehouderijbedrijven terug te dringen. Voor de bedrijven betekent dit vaak dat ze moeten investeren in een technische voorziening in de stal. In de pluimveesector zijn diverse technieken beschikbaar, afhankelijk van het huisvestingssysteem op het bedrijf. Deze technieken vragen een extra investering met de daarbij behorende jaarlijkse kosten. Ook is vaak extra energie nodig, bijvoorbeeld om mest of strooisel te drogen.
Om een idee te krijgen van de extra kosten zijn voor de verschillende systemen de investeringen en exploitatiekosten in kaart gebracht. Daarbij zijn ze vergeleken met de meest gangbare systemen voor leghennen, vleeskuikenouderdieren en vleeskuikens.

Wilt u het hele praktijkboek lezen? Dat kan. Bestel praktijkboek 43 hier voor de prijs van EUR 41.05 (excl BTW) .

Pluimvee praktijkboek 43: Kosten ammoniakemissiereducerende systemen in de pluimveehouderij - 2005 - 34 pagina's

Oudste praktijkboek Vorige praktijkboek Overzicht alle praktijkboeken
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 23-05-2005 11:30.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl