Gemeente Urk

Positief rekeningresultaat 2004 door meevallers

Het resultaat van de baten en lasten van de gemeente Urk over het jaar 2004 komt op een voordelig saldo van 906.000,00. Ondanks behoorlijke structurele bezuinigingen is er een positief resultaat dat met name is veroorzaakt door een aantal aanzienlijke maar incidentele meevallers. De vaststelling van de jaarrekening 2004 staat gepland voor de raadsvergadering van 23 juni 2005. Het college van Burgemeester en Wethouders beraadt zich op welke wijze zij het positieve resultaat bestemt. Voorlopig doen zij het voorstel om het batig saldo in de algemene reserve te storten.

Het gemeentebestuur van Urk heeft afgelopen jaar in twee tranches behoorlijke structurele bezuinigingen doorgevoerd ( 1,5 miljoen). Voor 2004 eindigt de rekening met een positief saldo. In de globale analyse die is uitgevoerd op het rekeningresultaat 2004 vallen met name de incidentele meevallers op. De meevallers liggen op het gebied van algemene uitkering uit het gemeentefonds, apparaatskosten, automatisering, openbaar groen, uitkeringsregelingen Sociale Zaken en exploitatie binnensportaccommodaties en het leerlingenvervoer.

De meevaller op de uitkering uit het gemeentefonds is toe te schrijven aan het tot uitkering komen van de behoedzaamheidsreserve (reserve om schommelingen in het gemeentefonds op te vangen) en verrekeningen over voorgaande jaren. De lagere apparaatskosten zijn een gevolg van het lager uitvallen van de loonkosten (lagere algemene salarismaatregelen) en overige apparaatskosten (studiekosten etc.) De uitkeringen van de sociale dienst en de aanspraken op de bijzondere bijstand zijn lager uitgevallen dan de ramingen. Lagere exploitatiekosten (uitzendkrachten en energie) en hogere baten (zwembad) hebben geleid tot een voordeel op de exploitatie van de binnensportaccommodaties. De kosten van het leerlingenvervoer zijn lager uitgevallen vanwege de mindere aanspraken op dat vervoer.