Programma Elektronische Provincies


Provinciale Producten Catalogus nu ook in Zuid-Holland gelanceerd (23 mei 2005)

Provincies zijn druk bezig met het plaatsen van producten- en diensten op hun eigen websites. Als 9e provincie heeft nu ook Zuid-Holland de Provinciale Producten Catalogus opengesteld voor publiek. De provincies volgen het goede voorbeeld van gemeenten en Rijk. Ook de waterschappen zullen hen nu snel volgen. Nog even, en het hele producten- en dienstenaanbod van de overheid staat online.

Transparante provincie

Provincies kunnen niet achterblijven met het verder digitaliseren van hun producten en diensten. Sinds enkele maanden zijn provincies begonnen met het openen van producten- en dienstenloketten op hun websites. De loketten helpen burgers, bedrijven en medeoverheden om hun weg te vinden in de ruim honderd subsidies, vergunningen, uitkeringen etc. die de provincies aanbieden. De transparantie over de concrete rechten en plichten die je als burger, bedrijf of medeoverheid hebt ten opzichte van de provincie is hierdoor enorm toegenomen.
De site moet interactief zijn. Je moet er informatie kunnen opvragen en uitwisselen. Je moet dan wel weten wat er zoal in de provincie te koop is.

Provinciale Producten Catalogus

Hét instrument om dit vorm te geven is de Provinciale Producten Catalogus (PPC).
Ten eerste biedt de PPC een compleet en toegankelijk overzicht van alle wettelijk voorgeschreven diensten en producten, die de provincie aanbiedt. In Zuid-Holland gaat het dan al ruim om 150 diensten en producten (123 landelijk en de rest specifiek voor Zuid-Holland). Ten tweede kunnen bestaande papieren formulieren via de website worden aangeboden.
Ten slotte draagt de PPC bij aan de zichtbaarheid van de provincie als essentieel middenbestuur in Nederland. Taken en verantwoordelijkheden zijn in één oogopslag zichtbaar.

De producten- en dienstencatalogus is een belangrijke stap in de richting van elektronische provincies. We staan aan het begin van deze veranderende dienstverlening, met nog een lange maar interessante weg te gaan.

.