Gemeente Den Haag

mei 2005
Preventie wordt steeds belangrijker voor Gemeentelijke Kredietbank (GKB) (23 mei)

De Gemeentelijke Kredietbank (GKB) gaat burgers helpen schulden in een zo vroeg mogelijk stadium te voorkomen. Ook worden méér burgers door de GKB geholpen. Dit heeft het College van B&W vandaag besloten op initiatief van wethouder Pierre Heijnen. Steeds meer burgers worden geconfronteerd met een toenemende schuldenlast. Daar wil de GKB actief op in spelen. Eén van de belangrijkste onderdelen van het voorstel is de nadruk op meer preventieve activiteiten, gericht op het voorkomen van problematische schulden.

Nieuwe aanpak
De (schuld)hulpverlening die de GKB aanbiedt, richt zich op dit moment sterk op het oplossen van bestaande schuldenproblematiek. Burgers krijgen hulp bij het tot stand komen van een regeling met de schuldeisers. Preventie wordt belangrijker omdat steeds meer mensen in financiële moeilijkheden komen. Een belangrijk deel van de burgers dat zich meldt voor hulp bij het oplossen van schulden kampt met meerdere problemen. Een brede aanpak bij het effectief en efficiënt oplossen van schulden biedt grote voordelen. De gemeente wil daarom de ondersteunende rol van de GKB uitbreiden en meer Haagse burgers verschillende vormen van dienstverlening aanbieden.

Budgetbegeleiding
Het gaat daarbij o.a. om ondersteuning van Hagenaars met schulden door middel van budgetbeheer (vaak) in combinatie met budgetbegeleiding (de cursus 'omgaan met geld'). Verder wil de gemeente de mogelijkheid onderzoeken om schuldhulpverlening aan Haagse ondernemers aan te bieden. Burgers die worden afgewezen voor een kredietaanvraag, bijvoorbeeld omdat ze een onvoldoende stabiel inkomen hebben of als aflossingscapaciteit ontbreekt krijgen nu ook een 'gesprek op maat' met advies hoe het beste om te gaan met hun financiële situatie. Tenslotte hebben veel oudere Hagenaars een minimuminkomen en zijn daardoor vaak niet in staat een financiële reserve op te bouwen. Om de zelfredzaamheid van deze groep zoveel mogelijk te bevorderen wil de GKB het eenvoudiger maken voor ouderen om voor kredietverlening in aanmerking te komen.

Eén loket
De veranderingen die worden voorgesteld, hebben ook gevolgen voor de plaats waar de burger terecht kan voor hulp bij schulden. De gemeente Den Haag wil komen tot één loket op stadsdeelniveau voor burgers met vragen en problemen op het gebied van o.a. inburgering, voorzieningen gehandicapten, advies en informatie op sociaal-juridisch gebied én schulden. Burgers hebben vaak niet alleen een vraag over schuldhulpverlening maar ook behoefte aan andere informatie of dienstverlening van de gemeente. Zo krijgt Schuldhulpverlening een vaste plaats binnen de Werkbeurs, waarvan deze zomer de tweede Haagse vestiging haar deuren opent.