Vlaamse overheid

Hameren of schalmen is het merken van kaprijpe bomen. Dat gebeurt door een stuk bast uit te kappen, zodat snel duidelijk is welke bomen in het kader van het natuurbeheer gekapt moeten worden. Momenteel worden in de Limburgse heidereservaten De Teut, de Mechelse Heide en de Oudsberg hameringen uitgevoerd ter voorbereiding op kappingen in het najaar en de winter.

De dunningen en kappingen worden uitgevoerd om drie ecologische redenen:

- Een eentonig dennenbos wordt omgevormd tot een natuurlijk loofbos. Door kappingen op plaatsen waar veel struiken en jonge bomen groeien, wordt de natuurlijke verjonging gestimuleerd. Dat is noodzakelijk om op lange termijn loofbossen te ontwikkelen met een grote natuurlijke rijkdom. Door inhammen te maken in de bosranden zal bovendien de landschappelijke belevingswaarde van de bossen verhogen. De bosranden lopen natuurlijker in de heide over; de overgang van de hoge bomen naar de vlakke heide is dan minder abrupt.

- Bomen verdampen enerzijds grote hoeveelheden water, anderzijds vangen ze stikstof op uit de lucht. Die processen zorgen bij bomen en bomenrijen aan randen van vennen voor de verzuring van de vennen, waardoor het natuurlijke evenwicht verloren gaat. Samen met het dalen van de waterstand en de verslechterde milieukwaliteit vormen de bomen een bedreiging voor het voortbestaan van de bijzondere flora en fauna in en rond de vennen.

- In het verleden werden soms lokaal rijen met bomen in de heide aangeplant. Die bomen hebben momenteel een dusdanige hoogte en omvang bereikt dat ze zorgen voor versnippering van de heide. Ze vormen barrières voor tal van diersoorten die kenmerkend zijn voor de open heide. Door de bomenrijen te kappen ontstaan grotere typische heide-ecotopen.

De kappingen zullen in het najaar en de winter van 2005 of 2006 worden uitgevoerd. Plaatselijk zullen de kappingen tijdelijk voor een achteruitgang van de belevingswaarde zorgen. Toch zijn die ingrepen noodzakelijk om de belangrijke natuurwaarden van onze heidereservaten op lange termijn te vrijwaren.

Om deze beheersmaatregelen met omwonenden en betrokkenen te bespreken zullen in de genoemde heidereservaten een aantal wandelingen met gids plaatsvinden. Die zullen enkele weken vooraf worden bekendgemaakt via de informatiepanelen van de reservaten.