Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag Der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer
-- ARBO/P&G/2005/29990

Onderwerp Datum Contactpersoon Verbetering arbeidsomstandigheden 23 mei 2005
metaalsector

In het Algemeen Overleg met de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 november 2004 heb ik u, mede naar aanleiding van de resultaten van een inspectieproject van de Arbeidsinspectie in de metaalsector, gemeld dat ik de werkgevers in deze sector zal aansporen om de verbetering van de arbeidsomstandigheden zo snel mogelijk ter hand te nemen. Ik heb u daarbij toegezegd om u hierover voor 1 maart 2005 te informeren. In het Algemeen Overleg met de Commissie op 2 maart 2005 heb ik u gemeld dat sociale partners in de metaalsector inhoudelijke overeenstemming hebben bereikt over een plan van aanpak voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden. De werkgevers in de metaalsector (Metaalunie en FME-CWM) en FNV Bondgenoten hebben nu een gezamenlijk plan toegezonden.

Bijgaand treft u het gezamenlijke plan van sociale partners in de metaalsector aan.

Ik ben verheugd over de planmatige aanpak die sociale partners nu voorstaan voor verbetering van de arbeidsomstandigheden in de metaalsector. Ik ga er vanuit dat een volledige implementatie van het plan zicht biedt op concrete verbetering van de arbeidsomstandigheden op bedrijfsniveau.

Ik zal de voortgang van de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de sector volgen met de reguliere inspecties door de Arbeidsinspectie. Gelet op de inzet van sociale partners zie ik op dit moment geen aanleiding voor een verscherpt inspectiebeleid. Vanzelfsprekend zullen misstanden, als die worden geconstateerd, conform het staande handhavingsbeleid worden aangepakt.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)