Gemeente Oldenzaal


Voornemens/besluiten wijziging subsidieregelingen

Gepubliceerd op 22-5-2005

Het college heeft op 17 mei 2005 het volgende besloten:

A. aan de raad voor te stellen


1. met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2005 de Algemene subsidieverordening Oldenzaal 2005 vast te stellen en daarbij de Algemene subsidieverordening Oldenzaal 2001 in te trekken. Beide verordeningen bevatten in aanvulling op de subsidieregels van de Algemene wet bestuursrecht vnl. procedures. De nieuwe verordening geeft t.a.v. die procedures c.a. wat meer vrijheid en geeft het college de bevoegdheid (nadere) regels vast te leggen en de bestaande Bijzondere subsidieverordeningen aan te passen. In die (nadere) regels en Bijzondere subsidieverordeningen wordt precies omschreven voor welke groep van activiteiten, onder welke condities etc. subsidies worden verstrekt. Daarbuiten kan het zijn, net zoals nu ook, dat dit van geval tot geval wordt beoordeeld;


2. de werking van die nieuwe verordening voor een aantal andere (subsidie)verordeningen uit te sluiten, o.a. omdat in die (subsidie)verordeningen reeds een uitvoerige procedure is beschreven;
3. in de Verordening op de financiële organisatie c.a. gemeente Oldenzaal 2003 de verplichting op te nemen dat het college eens in de vier jaar een nota aan de raad voorlegt met daarin de kaders voor de verstrekking van subsidies en een overzicht van de verstrekte subsidies. Dat zal dan voor het eerst in november 2006 bij het aanbieden van de begroting 2007 gebeuren;

4. de Bijzondere subsidieverordening preventieve maatregelen volksgezondheid 2001 met terugwerkende kracht vanaf 01-01-2005 in te trekken, omdat deze al langere tijd niet meer wordt toegepast.

B. de regeling subsidienormen uitwisseling met een buitenlandse vereniging uit 1976 als vervallen te beschouwen/in te trekken m.i.v.
01-01-1983. Die subsidiemogelijkheid is in 1982/1983 bij de begrotingsbehandeling i.v.m. bezuinigingen afgeschaft, maar die afschaffing is niet expliciet d.m.v. een intrekkingsbesluit bekrachtigd en bekendgemaakt. Die omissie wordt hiermee hersteld.

C. de subsidie-ontvangers hierover te informeren, een algemene mededeling in KOM te plaatsen (zie de KOM van 24-05-2005) en o.a. via de gemeentelijke website ter inzage te leggen. Nu voornoemde voorstellen/besluiten zelf niet leiden tot inhoudelijke aanpassing van het subsidiebeleid heeft het college afgezien van een inspraakprocedure. Bij het opstellen van de onder A1 bedoelde (nadere) regels/wijziging van de Bijzondere subsidieverordeningen en van de onder A3 bedoelde nota wordt de mogelijkheid en de wijze van inspraak beoordeeld overeenkomstig de Inspraakverordening 1991 (of een dan mogelijke nieuwe inspraakverordening).
Het college heeft voorgesteld de raadsvoorstellen te behandelen in de gezamenlijke vergadering van de raadscommissies van donderdag 16 juni 2005. Bezoekers aan die vergadering hebben, zoals te doen gebruikelijk, spreekrecht. Voor nadere informatie over het tijdstip van de vergadering, de agenda, het spreekrecht etc. wordt verwezen naar de desbetreffende mededeling daarover binnenkort in KOM. De behandeling door de raad is gepland in diens vergadering van 30-06-2005.

De raadsvoorstellen liggen met ingang van 24-05-2005 eveneens voor een ieder ter inzage bij de werkeenheid juridische zaken van de afdeling financiën (kamer 2.47). Een ieder kan op zijn/haar verzoek een afschrift verkrijgen tegen betaling van de daarvoor verschuldigde leges.

Inlichtingen: de heer Maas, tel. 588287
Terug naar boven