Gemeente Dordrecht


---

Aanpak overlast door wildplakken

Dordrecht, een stad om mooi te houden

Vincent Brinkhof

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft een aanpak vastgesteld om de overlast door wildplakken tegen te gaan. Deze aanpak is bedoeld om de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren en de verloedering tegen te gaan. De aanpak bestaat uit het realiseren van 12 vrije plakplaatsen in Dordrecht verspreid over de binnenstad en de woonwijken. Daarnaast wordt de APV aangescherpt om de opdrachtgevers van wildplakken aan te pakken.
Vrije plakplaatsen
Ideële en niet-commerciële organisaties hebben het recht op vrije meningsuiting. De gemeente Dordrecht wil hiervoor 12 vrije plakplaatsen realiseren. De gemeente heeft samen met Bibelot en de Popcentrale gezocht naar de locaties voor deze plakplaatsen.

Beheer van de plakplaatsen
De plakvoorzieningen worden één keer per kwartaal schoongemaakt. In de geactualiseerde APV zijn bepalingen opgenomen om te voorkomen dat commerciële organisaties gebruik gaan maken van de vrije plakplaatsen. Op veel gebruikte locaties brengen we een anti-plaklaag aan. De stad wordt regelmatig gecontroleerd op vervuilde objecten. Opdrachtgevers van affiches krijgen de gelegenheid deze vervuilde objecten binnen een bepaalde termijn te verwijderen. We maken afspraken met de eigenaren van niet-gemeentelijke panden over hun medewerking.

Kosten
De kosten voor het realiseren van deze aanpak zijn EUR 54.000,--. De structurele kosten bedragen EUR 50.000,-- per jaar. Eind juni zal de gemeenteraad een besluit nemen over het wel of niet uitvoeren van de maatregelen. Dit gebeurt bij de Kadernota, die inzicht geeft in de financiële situatie van de gemeente voor de komende jaren.

Redactie
Ietske Roest
Communicatie

telefoon (078) 639 8983

email i.roest@dordrecht.nl

Informatie