Socialistische Partij

Stemmige anti-walvisjacht actie op strand Scheveningen

22-05-2005 * Afgelopen zondag vond er op het strand van Scheveningen een symbolische walvisbegrafenis plaats. Het evenement werd georganiseerd door Whalewatch, een internationale coalitie van ruim 140 dierenbeschermingsorganisaties, in samenwerking met de SP. Zij protesteren hiermee tegen het standpunt van de Nederlandse regering, die onder leiding van minister Veerman aankoerst op hervatting van de commerciële walvisjacht.

Walvisbegravenis Scheveningen In juni komt de Internationale Walvisvaart Commissie in Korea bijeen voor haar jaarlijkse vergadering. Waarschijnlijk wordt daar gestemd over een nieuw beheersysteem, het zogeheten Revised Management Scheme (RMS). Invoering van het voorgestelde RMS betekent vrijwel zeker opheffing van het walvisvangstverbod, dat in 1986 van kracht werd. Eén van de grote pleitbezorgers van het RMS is minister Veerman. Whalewatch is tegen de walvisjacht vanwege de wreedheid die ermee gepaard gaat.

Tijdens de begrafenis werden er grafredes gehouden door Krista van Velzen (Tweede Kamerlid SP), Annemarie Postma (schrijfster, columnist en model) en Manja Remmerswaal (Whalewatch). De grafrede van Annemarie Postma verscheen vandaag als column in het AD, die kun je hier lezen. Krista van Velzen: `Het is goed dat er een keer aandacht is voor het dierenleed onder het oceaanoppervlakte. Als je één keer de beelden ziet van een walvis die door een harpoen is geraakt maar nog een uur in doodsstrijd is, dan kun je niet anders dan denken dat minister Veerman het spoor bijster is door een hervatting van de commerciële walvisjacht te willen bepleiten!'
* Whalewatch