Stork Groep NV

Stork Aerospace en TNO versterken Europese marktleiderspositie voor raketmotor-ontsteeksystemen

23 mei 2005

Stork Aerospace en TNO hebben een principeakkoord getekend voor de versterking van hun activiteiten voor raketmotor-ontsteeksystemen. De partijen zijn het eens geworden over de inbreng door Stork Aerospace van de activiteiten op het gebied van ontsteeksystemen voor raketmotoren in de joint venture Aerospace Propulsion Products (APP). Deze activiteiten waren eerder onderdeel van werkmaatschappij Stork Product Engineering. Bovendien is overeengekomen dat TNO en Stork het bedrijf APP zullen voorzien van nieuwe technologieën op het gebied van raketmotorontsteeksystemen en verwante systemen zoals gasgeneratoren.

APP is een joint venture tussen Stork en TNO, opgericht in 1989 voor de productie van de ontsteeksystemen voor de Ariane 5 Vulcain motor. Inmiddels zijn deze activiteiten uitgebreid met de productie van ontstekers voor de kleine draagraket Vega en voor snelle gasgeneratoren t.b.v. stofexplosie onderdrukkingssystemen. Daarnaast speelt het bedrijf een toonaangevende rol bij de ontwikkeling van HNF, een oxidator met hoge prestaties voor toepassing in vaste stuwstof raketten.

Door de inbreng van de activiteiten van Stork Product Engineering in APP, komt de complete capaciteit voor ontwikkeling, kwalificatie en productie van ontsteeksystemen voor raketmotoren binnen één onderneming. Stork en TNO zullen op deze wijze de positie van APP als Europees marktleider versterken en hebben hiermee tevens de basis gecreëerd voor de ontwikkeling en commercialisering van spin-off producten zoals gasgeneratoren.

TNO is een leidend, onafhankelijk kennisbedrijf met een omzet in 2004 van EUR 494 miljoen, dat vanuit zijn expertise en onderzoek een belangrijke bijdrage levert aan de concurrentiekracht van bedrijven en organisaties, aan de economie en aan de kwaliteit van de samenleving als geheel. Door zijn veelzijdigheid en capaciteit tot integratie van deze kennis neemt TNO een unieke positie in. Bij TNO werken zo'n 5000 professionals. TNO werkt vanuit 5 kerngebieden: TNO Kwaliteit van Leven, TNO Defensie en Veiligheid, TNO Industrie en Techniek, TNO Bouw en Ondergrond, TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2004 boekte de groep met 3.182 medewerkers een omzet van EUR 495 miljoen van de totale Stork omzet van EUR 1,82 miljard.

Informatie voor de pers:


-TNO : Maarten Lörtzer, tel. 015 269 49 75

-Stork : Dick Kors, tel. 035 69 57 575

-APP : Frans Zee / Edwin Vermeulen, tel. 0168 388 188