Ingezonden persbericht


(23 mei 2005 - Bericht van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling)

P E R S B E R I C H T

Zonnepanelen onthuld en Servicepunt in gebruik

Eindhoven, 23 mei 2005 -
Tijdens een drukbezochte Open Dag op zondag 22 mei, opende Omslag het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven. En in de Omslag-tuin werd het nieuwe zonne-energiesysteem onthuld.

Honderden belangstellenden bezochten op 22 mei de
feestelijke Open Dag bij Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, in Eindhoven. Thema van de dag was 'Anders Wonen - Anders Leven'. Aanleiding was de ingebruikstelling van het landelijk Servicepunt Anders Wonen Anders Leven: een informatiepunt voor mensen die op zoek zijn naar 'andere' vormen van wonen: duurzaam, gemeenschappelijk en/of collectief. Vanaf 23 mei kunnen bezoekers er elke maandag- en vrijdagmiddag van 14:00-17:00 uur terecht.

Servicepunt Anders Wonen Anders Leven

Het Servicepunt bestaat uit twee onderdelen: een uitgebreide website http://www.omslag.nl/wonen en een informatiepunt in de bibliotheek van Omslag in Eindhoven, waar bezoekers zich zelfstandig kunnen orienteren aan de hand van boeken, bladen, brochures, nieuwsbrieven, video's en dvd's. Het servicepunt bevat informatie over uiteenlopende vormen van 'anders' wonen en leven, met de nadruk op gemeenschappelijkheid, ecologie en zelfbeheer. Daarbij valt ondermeer te denken aan woongroepen, woon-werkprojecten, leefgemeenschappen, Centraal Wonen, groepswonen van ouderen, eco-wijken en -dorpen, kraken en mobiel wonen. De informatie is aangevuld met voorbeelden van duurzaam (ver)bouwen, meewerk- en meeleefplekken, raadgevers en adviseurs, ecologisch leven en kritisch consumeren. Ook verwante ontwikkelingen in andere landen, zoals eco-villages en co-housing, krijgen volop aandacht. De website is al vanaf 1 maart 2005 operationeel en werd enthousiast ontvangen. Het bezoekers-informatiepunt werd op 22 mei in gebruik genomen. Wie vooraf thuis wil kijken welke boeken en bladen er zoal in het servicepunt aanwezig zijn, kan via de website de database van de bibliotheek raadplegen.

Zonnepanelen voor Omslag!

Tijdens de Open Dag onthulden de oudste en de jongste aanwezige donateur van Omslag (resp. 85 en 1,5 jaar) de zonnepanelen op het dak van een nieuw gebouwde pergola in de Omslag-tuin. De panelen werden zichtbaar na het verwijderen van een groot spandoek met de teksten 'Atoomenergie? Nee Bedankt! en 'Don't nuke the climate'. Het netgekoppelde zonne-energiesysteem bestaat uit vier multikristallijne zonnepanelen, elk met een vermogen van 160 wattpiek per jaar. De opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het stroomnet. Op een display is de opgewekte zonne-energie direct af te lezen, evenals de daarmee bespaarde
CO2-uitstoot. De zonnepanelen werden bekostigd door honderden donateurs van Omslag, die daarvoor bijdragen overmaakten in het Zonefonds. Dit fonds stelde Omslag in 2004 in ter gelegenheid van zijn tienjarig bestaan.

Omslag, Werkplaats voor duurzame Ontwikkeling is gevestigd aan de Hoogstraat 301a in Eindhoven.

De VPRO zendt op dinsdag 24 mei tussen 09:30 en 10:00 uur een verslag uit van de Open Dag, in het programma De Ochtenden, op Radio 1.

Een foto-impressie van de Open Dag, gemaakt door Boyd Noorda, staat op
http://www.ddh.nl/duurzaam/nieuws/2005/omslag2205/

-------

Noten voor de pers


- Meer informatie bij Omslag: 040-2910295 (Dick Verheul, Marta Resink, Annemarie Opmeer). Of kijk op
http://www.omslag.nl


- De website van het Servicepunt Anders Wonen Anders Leven is: http://www.omslag.nl/wonen


- Foto-impressie van de Open Dag op:
http://www.ddh.nl/duurzaam/nieuws/2005/omslag2205/

(einde persbericht)

-- Bericht verzonden door
Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
voor Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling