Gemeente Haarlem


23 mei 2005
sector Stedelijke Ontwikkeling

150/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Inwerkingtreding Beheersnota Uitstallingen


Een mooiere Haarlemse binnenstad


De vele uitstallingen bij winkels zorgen voor een onrustig straatbeeld in het historisch (winkel)centrum van Haarlem en hinderen de verkeersdoorstroming. De gemeente Haarlem, de ondernemersvereniging City Haarlem, de Vereniging van Eigenaren Binnenstad en Koninklijke Horeca Nederland (afdeling Haarlem) willen de uitstallingen in Haarlem daarom aan regels binden en het aantal straten met een uitstalverbod uitbreiden. Deze afspraak komt voort uit het Convenant Herstructurering Buitenruimte Binnenstad dat de samenwerkende partijen in 2001 hebben gesloten. Met dit convenant moet de kwaliteit van de openbare ruimte in de binnenstad ook op andere onderdelen verbeterd worden.

In de Beheersnota Uitstallingen wordt het bestaande uitstalverbod uitgebreid met de volgende negen straten:

1. Botermarkt

2. Grote Markt

3. Frankenstraat

4. Jacobijnestraat

5. Koningstraat

6. Lepelstraat

7. Oude Groenmarkt

8. Schagchelstraat

9. Warmoesstraat

Uitstallingen in deze negen straten zullen niet meer toegestaan zijn, met uitzondering -voor zover de gemeente vergunning heeft verleend- van de daghandel in groente, fruit en bloemen en objecten die de aantrekkelijkheid van de zaak vergroten, bijvoorbeeld plantenbakken.

De uitbreiding van het uitstalverbod moet leiden tot een rustiger straatbeeld en het duidelijker zichtbaar worden van het historische karakter van Haarlem. Bovendien moet het winkelend publiek minder hinder ondervinden van de uitstallingen. In de overige straten van de binnenstad blijven uitstallingen toegestaan, mits er voldoende (loop)ruimte overblijft en burgemeester en wethouders hiervoor vergunning hebben verleend. De Beheersnota Uitstallingen beschrijft per type straat hoeveel (loop)ruimte voldoende is.

Het college van B&W heeft na een inspraakronde de Beheersnota Uitstallingen vastgesteld. Na deze publicatie treedt het uitstalverbod in de negen nieuwe straten in werking. Vergunninghouders van een uitstallingvergunning in deze straten krijgen een overgangstermijn van 1 jaar. Zij zullen hierover nog nader bericht ontvangen. Nieuwe vergunningaanvragen voor een uitstalling worden aan de Beheersnota Uitstallingen getoetst.

Bij overtreding zal de gemeente haar handhavingsbeleid toepassen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een bestuursdwang- of dwangsombesluit.


Heleen van Loenen, communicatieadviseur
023-5113580
h.loenen@haarlem.nl


---- --