Gemeente Haarlem


23 mei 2005
sector Maatschappelijke Ontwikkeling

151/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Versterking regie ontwikkelingen VMBO

De scholen voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (VMBO) maken momenteel verschillende afspraken om ook in de toekomst goed onderwijs te garanderen. Om alle ontwikkelingen waar het VMBO mee te maken heeft goed aan te sturen, vindt het college van B&W Haarlem het wenselijk dat er één schoolbestuur komt dat verantwoordelijk is voor de regie op deze ontwikkelingen. Daarom wil de gemeente de bestuurscommissie van het Linnaeus per 1 augustus onderbrengen bij de bestuurscommissie openbaar voortgezet onderwijs Haarlem (OVO Haarlem). Daarmee heeft de gemeente één bestuurscommissie voor al het openbaar voortgezet onderwijs. Dit bestuur zal de fusie met het Damiate College (dat oorspronkelijk zou fuseren met het Linnaeus College) voortzetten en is ook bezig met verdergaande samenwerking met andere schoolbesturen in deze regio.

De scholen voor het VMBO maken ook afspraken over het zogenoemde regionaal arrangement. Dit arrangement moeten zij indienen bij het ministerie van onderwijs. Hierin wordt bepaald welke school welke afdelingen (opleidingen) gaat aanbieden. Om goed onderwijs met de modernste leermiddelen te kunnen bekostigen is het nodig dat er afdelingen blijven bestaan met voldoende leerlingen. Zo kan bijvoorbeeld niet élke school een technische afdeling voor autotechniek aanbieden. Deze afspraken worden gemaakt voor de regio Haarlem, Haarlemmermeer en Velsen. Ook maken de scholen afspraken over de manier waarop leerlingen die extra aandacht en begeleiding nodig hebben dit kunnen krijgen (de zorgstructuur). Voor de scholen in Haarlem geldt bovendien dat ze samen met de gemeente nieuwbouwplannen maken voor het VMBO: een nieuwe locatie in Haarlem Noord en een nieuw locatie in Haarlem Oost.

Deze voornemens van de gemeente Haarlem betekenen dat het bestuur van het Linnaeus College per 1 augustus aftreedt en onderdeel wordt van OVO Haarlem. Tot die tijd verricht het bestuur van Linnaeus alle noodzakelijke en wenselijke werkzaamheden voor een zorgvuldige afhandeling richting betrokkenen bij het Linnaeus College. Het college van B&W heeft waardering voor de inzet en werkzaamheden die de bestuurscommissie de afgelopen jaren heeft verricht.
Het college van B&W zal op basis van de gesprekken een en ander voor besluitvorming aan de gemeenteraad voorleggen. De medezeggenschapraden van Linnaeus en OVO Haarlem worden hierbij betrokken. Met de gemeente en OVO Haarlem worden afspraken gemaakt om het nieuwe schooljaar goed te kunnen starten en de continuïteit van goed onderwijs te garanderen. Ook voor het VMBO onderwijs in Haarlem geldt dat het moet zijn toegerust op de individuele leerling in eigentijdse huisvesting. In Haarlem zit ongeveer 50% van de leerlingen op het VMBO. De gemeente heeft eveneens aan het OVO Haarlem gevraagd op termijn te (blijven) zorgen voor havo en vwo onderwijs in Haarlem Oost.

Diana Bakboord, communicatieadviseur
023-5115684
bakboord@haarlem.nl

---- --