Socialistische Partij

Fraudegeld HBO terug naar onderwijs

23-05-2005 * Instellingen in het middelbaar en hoger onderwijs hebben 96 miljoen euro onterecht ontvangen van het ministerie van Onderwijs. Dat blijkt uit het eindrapport van de onderzoekscommissie Schutte. Het terug te vorderen bedrag is uiteindelijk 38 miljoen euro hoger dan vorig jaar al werd bekend gemaakt. Staatssecretaris Rutte wil het geld terugvorderen. De SP wil dat het geld niet in de achterzak van Zalm verdwijnt, maar in onderwijs wordt gestoken.

Fenna Vergeer Onderwijswoordvoerder Fenna Vergeer: "Dit geld moet terug naar de rechtmatige eigenaars: leraren en studenten. Al dat geld kwam uit één taart, die bedoeld was voor het hoger onderwijs. Het geld dat de ene school onterecht te veel heeft gekregen, heeft een andere school onterecht te weinig gekregen."

Eerder besloot staatssecretaris Rutte tot ongenoegen van de SP, maar gesteund door een meerderheid in de Kamer, dat de terug te vorderen middelen terug moeten vloeien in de staatskas. De SP wil dat besluit opnieuw aanvechten, nu blijkt dat het om een fors hoger bedrag gaat.

Vergeer: `Nu het onterecht ontvangen bedrag oploopt tot 96 miljoen euro, is het echt van belang dat dit geld wordt geïnvesteerd in onderwijs, anders groeit ook deze verkapte bezuiniging. Leraren en studenten zullen dan de dupe zijn van een ministerie dat eerst managers van instellingen de grenzen van het toelaatbare laat opzoeken en als die managers ver over de schreef gaan, het geld bij het onderwijs weghaalt'.