Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


- Pechtold brengt bureaucratie voor burgers in kaart

Pechtold brengt bureaucratie voor burgers in kaart

23 mei 2005

Alle inwoners van Nederland besteden jaarlijks gezamenlijk 112 miljoen uur en 1,2 miljard euro extra kosten aan administratieve verplichtingen die de overheid hun oplegt. Wetten en regels zijn nodig. Ze bieden veiligheid voor burgers, bescherming van leefomgeving en milieu, zorgen voor eerlijke concurrentieverhoudingen en zijn er op gericht om iedereen zo optimaal mogelijk deel te laten nemen aan de samenleving. Ondanks de goede bedoelingen hebben wetten en regels soms ongewenste bijeffecten en blijken de lasten soms onevenredig groot in verhouding tot de lusten.

De uitkomsten van de nulmetingen laten zien dat zeker voor kwetsbare groepen zoals chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, uitkeringsgerechtigden en vrijwilligersorganisaties geldt dat zij veel moeite moeten doen om zaken goed voor elkaar te krijgen. Dat komt onder meer door stapeling van regels, de verschillende loketten, de papierwinkel en de gecompliceerde formulieren. Dit kost al met al veel tijd en het leidt er bovendien toe dat een aantal mensen geen gebruik maakt van voorzieningen waar zij voor in aanmerking komen. Dit schrijft minister Pechtold in een brief aan de Tweede Kamer over de resultaten van de onderzoeken naar administratieve lasten voor burgers.

Waar een gemiddelde burger per jaar ongeveer 10 uur moet besteden aan het invullen van formulieren, kost dit deze groepen vaak minstens het dubbele. Een chronische zieke die aanspraak maakt op verschillende voorzieningen, en daarbij kiest voor het Persoonsgebonden Budget, moet bovenop de 10 uur nog eens 85 uur (ruim twee werkweken) aan bureaucratische verplichtingen besteden; voor een groot deel is dit gevuld met het verstrekken van dezelfde gegevens aan verschillende instanties.

De administratieve lasten voor de gemiddelde burger worden vooral veroorzaakt door o.a. de aangifte van inkomstenbelasting, de APK-keuring en het aanvragen van een paspoort. Chronisch zieken, gehandicapten, ouderen, uitkeringsgerechtigden en vrijwilligersorganisaties hebben de last vooral door het Persoonsgebonden Budget (PGB) de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG), de Algemene Bijstandswet (tegenwoordig Wet Werk en Inkomen), de veiligheidsregelgeving en de drank- en horecawet.

De overheid is echter niet alleen bezig geweest met meten. Een deel van de administratieve lasten wordt al aangepakt. De Belastingdienst werkt sinds kort met een vooringevuld Voorlopige Teruggaven formulier en regelt nu ook een vooringevuld inkomstenbelastingformulier. De verlenging van huursubsidie wordt inmiddels automatisch verleend en het Persoonsgebonden Budget ondergaat een moderniseringsslag. Ook de formulierenbrij om voor voorzieningen in aanmerking te komen wordt aangepakt. Deze zomer komen de ministeries met meer maatregelen om de administratieve lasten te verminderen. Ze zijn dan te lezen op de website Externe link www.lastvandeoverheid.nl en Externe link www.minbzk.nl.

Met gemeenten en provincies worden eveneens afspraken gemaakt om de bureaucratie aan te pakken.