PvdA Europees parlement


Dorette Corbey

"Gezond snoepen bestaat niet"

23 mei 2005
Brussel, 23 mei 2005 Deze week stemt het Europees Parlement over een verbod op gezondheidslaims op voedsel, zoals 'light', 'vetarm' en 'goed voor de darmflora'. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey zal vóór zo'n verbod stemmen. Corbey: "Consumenten moeten er van uit kunnen gaan dat een bewering over gezond voedsel klopt. We willen misleiding tegengaan."
Voorbeelden van misleidende producten zijn vruchtenyoghurt waarop een 0% vet-claim staat en 'gezonde' lollies die vitamine A bevatten. Bij beide producten wordt voorbij gegaan aan de grote hoeveelheid suiker die ze bevatten. "Gezond snoepen bestaat niet, " aldus Dorette Corbey, "en in het voorstel waarover we deze week stemmen is opgenomen dat fabrikanten wetenschappelijk moeten kunnen bewijzen dat de producten gezond zijn."

De PvdA is voor dit voorstel, maar Corbey verwacht dat het nog heel moeilijk zal zijn een meerderheid voor dit voorstel te winnen: "Het is nog geen gelopen race." De tegenstanders vinden dat het voor de fabrikanten te duur is om gezonde producten te maken. Corbey vindt ook dat de bewijslast bij de bedrijven moet liggen: "Het gaat niet aan om overheden op te zadelen met de bewijslast om aan te tonen en dat de gezondheidsclaim niet klopt."

Op woensdag 25 mei debatteert het Europees Parlement over dit voorstel en op donderdag 26 mei zal worden gestemd.