Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (23/5)

OOSTERHOUT NB, 23 mei 2005

Man opgepakt met neppistool

RAAMSDONKSVEER: Op zondagmiddag 21 mei betrapte de politie een 22-jarige man met nepwapen. Verontruste getuigen meldden dat een man met een vuurwapen liep te zwaaien op de Zandheuvel en daarmee op katten schoot. Agenten troffen de man aan op de Omschoorweg, waar ze hem met de nodige voorzichtigheid benaderden. Het bleek niet om een vuurwapen te gaan maar om een zogenaamd air-softwapen. Air-softwapens zijn imitatiewapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden. De meeste air-softwapens zijn vaak replicas van bestaande vuurwapens en kunnen dus gebruikt worden om bijvoorbeeld iemand mee te bedreigen. Ze zijn om die reden dan ook verboden in Nederland. Daarnaast kunnen de afgeschoten bolletjes lichamelijk letsel veroorzaken. Ze worden door Nederlanders vaak gekocht in Zuidelijke landen zoals Spanje en Turkije. Ze zijn daar gewoon in de winkel te koop, omdat de plaatselijke wapenwetten minder streng zijn dan in ons land. Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Daarom wordt er door de Koninklijke Marechaussee en de douane op vliegvelden streng gecontroleerd op deze neppers. Deze verdachte kreeg een boete opgelegd van 130,- die hij direct betaalde.

Doorrijder blijkt onder invloed van alcohol en drugs

DONGEN: Op zondagavond 22 mei 2005 meldden getuigen een doorrijding na aanrijding. Ze vertelden dat de bestuurder van een personenauto tegen een lantaarnpaal reed op het kruispunt van de Prinses Margrietstraat en de Wilhelminastraat reed. Vervolgens zagen ze dat de bestuurder de schade bekeek, weer in zijn voertuig stapte en wegreed. De politie spoorde de verdachte op en arresteerde hem. Het gaat om een 32-jarige inwoner van Dongen. De man was stomdronken, want de ademanalyse gaf een uitslag van 1.100 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. Van de man is ook een bloedproef afgenomen omdat hij vermoedelijk ook verdovende middelen gebruikt had . De politie vond bij de fouillering in ieder geval een kleine hoeveelheid cocaïne en een paar XTC-tabletten. Uiteraard zijn de verdovende middelen in beslag genomen. De agenten maakten proces-verbaal tegen de man op en vorderden zijn rijbewijs in. De verdachte is de volgende dag om 11.45 uur weer in vrijheid gesteld.

Politie onderzoekt ramkraak bij juwelier

RAAMSDONKSVEER: In de nacht van zondag 22 mei op maandag 23 mei vond er een ramkraak plaats op een juwelierszaak aan het Anker. Het alarm trad rond 04.00 uur in werking en de politie was in drie minuten ter plaatse. De daders waren op dat moment al gevlogen. Met een personenauto was de voorpui van de zaak geramd. Dader(s) hebben via dit gat de juwelierszaak betreden en diverse etalages ingeslagen en sieraden ontvreemd. De auto, een grijze Audi 80, was kort voor de inbraak in Geertruidenberg gestolen. De technische recherche heeft diverse dadersporen veilig. Verder bleek uit het onderzoek dat de criminelen via de Hoofdstraat het winkelgebied Het Anker zijn ingereden.

Aanranding van jonge vrouw (17)

OOSTERHOUT: De politie onderzoekt de aanranding van een 17-jarige meisje in Oosterhout. Het slachtoffer fietste in de nacht van zaterdag 21 mei op zondag 22 mei vanuit het centrum van Oosterhout naar huis. Rond 02.15 fietste zij op de Pasteurlaan. Vlak voor de Burgemeester. Elkhuizenlaan, aan de kant van het van het ziekenhuis, werd zij door een donkere auto ingehaald, deze stopte voor haar. Er stapten twee mannen uit de auto, waarvan er één haar van de fietste duwde. Het slachtoffer kwam ten val en belandde op het trottoir. Terwijl een van de daders haar vasthield, betaste de andere dader haar onzedelijk. De daders gingen er daarna vandoor in een donkerkleurige klein model personenauto. De politie is op zoek naar getuigen die wellicht iets gezien hebben. Zij kunnen in contact komen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Veelpleger opgepakt in gestolen auto

OOSTERHOUT: De politie arresteerde op maandag 23 mei een man die na een aanrijding de plaats van het ongeval verlaten had. Het gaat om een 34-jarige man afkomstig uit Breda. Hij botste op de Beneluxweg tegen een verkeersbord en belande via de berm tegen een stilstaande auto. De veroorzaker stapte uit de auto en liep weg. Politieagenten konden hem korte tijd later in Gladiolenstraat aanhouden. De man werd gearresteerd omdat de auto waarin hij reed een gestolen auto was, daarnaast was er alcohol in het spel. De auto was op 15 mei gestolen in Etten-Leur. In het politiebureau moest hij een ademanalyse ondergaan. De ademanalyse-apparatuur gaf een uitslag van 530 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De verdachte is een zogenaamde veelpleger. Dat houdt in dat hij over een periode van vijf jaar meer dan tien processen verbaal tegen zich zag opmaken, waarvan ten minste een proces-verbaal in de afgelopen anderhalf jaar. De politie is deze veelplegers actief aan het opsporen en heeft als doel de veiligheid te vergroten door middel van o.a. een zo lang mogelijke detentie voor veelplegers.

Politie arresteert lastige dronkenlap

KAATSHEUVEL: Op de Nieuwe Markt te Kaatsheuvel liep het pleinfestival op zondagavond 22 mei 2005 omstreeks 21.00 uur ten einde. Toezichthoudende agenten stuitten op een zeer dronken man. Het ging om 27-jarige inwoner van Kaatsheuvel. Hij liep achter diverse andere pleinbezoekers aan en viel verschillende vrouwen lastig. Zijn kleding was volledig nat van het bier. De agenten maakten hem duidelijk dat het feest voor hem voorbij was en dat hij moest vertrekken. Dat deed hij niet en bleef zich recalcitrant gedragen. Na vijf waarschuwingen is hij gearresteerd. De man moest mee naar het politiebureau en kreeg daar een bekeuring vanwege openbare dronkenschap en het niet voldoen aan het bevel om te vertrekken. Nadat hij zijn roes had uitgeslapen is de verdachte in vrijheid gesteld.

Auteur: Jeroen Steenmeijer