Gemeente Amsterdam

Startschot eerste project Straat van 1000 culturen

23 mei 2005
---
Stadsdeel Zuidoost

Op maandag 23 mei geven stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet en portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling Els Verdonk van stadsdeel Zuidoost het startschot voor het eerste project van de Straat van 1000 culturen: Zo!ArteSwa.

Tien dagen lang gaan groepen bewoners en ondernemers uit Zuidoost aan de slag in een grote steigerconstructie op het Hoekenrodeplein in Zuidoost. Samen bouwen zij één groot kunstwerk. Vanaf 7 juni kan iedereen het kunstwerk komen bekijken. Staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan zal die dag het eindresultaat openstellen voor publiek.

Het beeldend kunst spektakel Zo!ArteSwa markeert het langverwachte begin van de Straat van 1000 culturen, waarvoor stadsdeel Zuidoost en het ministerie van VROM in 2004 geld beschikbaar hebben gesteld. Voor 2005 staan er naast Zo!ArteSwa nog twee andere evenementen op de rol: een kinderboekenfestival en een filmfestival. Vier andere projecten, die meer permanent van aard zijn, starten waarschijnlijk in 2006. Zij laten in 2005 al wel van zich horen.

Iedereen kan meedoen

Van 24 mei tot en met 6 juni zullen ongeveer 1000 bewoners, scholieren, ondernemers en werknemers uit Zuidoost aan de dagelijkse workshops stationbijlmermensenokt2002244x244.jpg (78 Kb) deelnemen. De deelnemers bouwen - begeleid door professionele kunstenaars - aan het kunstwerk. Meedoen kan. Iedereen kan zich in groepen van 10 tot 15 personen aanmelden bij bart@zocultuur.nl

Zo!ArteSwa is een initiatief van stichting Zo!Cultuur Zuidoost en stichting ArteSwa. Het evenement heeft in 2004 voor het eerst plaatsgevonden op Curaçao. Enkele honderden bewoners werkten, onder leiding van professionele kunstenaars, aan één groot kunstwerk. Het werd een daverend succes. Reden voor stichting ZO! Cultuur Zuidoost om ArteSwa uit te nodigen het evenement samen ook in Amsterdam Zuidoost te organiseren. Het project maakt deel uit van de Straat van 1000 Culturen. De Straat kreeg met een ideeënwedstrijd van stadsdeel Zuidoost in 2004 een nieuwe impuls. Op deze pagina Iedereen kan meedoen Zie ook Dossier Wij Amsterdammers