Gemeente Amsterdam

Extra geld voor schoolgaande jeugd uit minimahuishoudens

23 mei 2005
---
Janet van der Meulen

Amsterdamse scholieren uit minimahuishoudens die naar het voortgezet onderwijs gaan, ontvangen het schooljaar 2005-2006 een vergoeding voor hun schoolkosten. Het college van B&W heeft hiervoor een schoolkostenregeling in het leven geroepen.

In Amsterdam leeft een op de vier kinderen op of onder de armoedegrens. Voor het college is dat reden genoeg om, naast de bestaande PC-regeling, nu voor Amsterdamse scholieren uit minimahuishoudens ook een schoolkostenregeling vast te stellen.

De regeling bestaat uit twee voorzieningen: een leermiddelenvergoeding van maximaal EUR 250,- per leerling én een reiskostenvergoeding van EUR 150,- per leerling. Verwacht wordt dat circa 12.000 leerlingen voor een leermiddelenvergoeding en ongeveer 4000 leerlingen voor de reiskostenvergoeding in aanmerking komen. Het college heeft hiervoor in totaal een bedrag van EUR 4,4 miljoen gereserveerd.

Aanleiding

Leermiddelen worden steeds duurder en de inkomensafhankelijke tegemoetkoming van het Rijk voor schoolkosten (WTOS) is de afgelopen jaren niet meegegroeid met de stijging van die kosten. De gemeente Amsterdam wil minimahuishoudens daarom tegemoet komen.

Schoolkostenregeling

Voorlopig geldt de schoolkostenregeling voor het schooljaar van 1 augustus 2005 t/m 31 juli 2006. De aanvraagperiode loopt van 1 juni tot 1 oktober. De doelgroep van de regeling zijn leerlingen uit het voortgezet onderwijs tot 18 jaar oud, met ouders die een inkomen hebben op bijstandsniveau.

De leermiddelenvergoeding is bedoeld voor kosten, zoals de ouderbijdrage, schoolboeken, materialen en gereedschappen, maar ook schoolreisjes en excursies. Deze kosten kunnen de ouders tót 1 december 2005 declareren bij de Sociale Dienst Amsterdam.

De reiskostenvergoeding is voor leerlingen die minimaal twee zonegrenzen met het openbaar vervoer moeten overbruggen om van huis naar school te komen. De reiskostenvergoeding bedraagt EUR 150,- per leerling per schooljaar. Dit bedrag is gebaseerd op de meerprijs bij een extra zone openbaar vervoer. Ouders kunnen het bedrag ook gebruiken voor de aanschaf van een fiets.

PC-regeling

Daarnaast verstrekt het college in 2005 wederom computers aan brugklassers uit minimahuishoudens . Verwacht wordt dat ongeveer 1400 kinderen voor de PC-regeling in aanmerking komen. Het college heeft hiervoor EUR 1,6 miljoen beschikbaar gesteld

De doelgroep is nu groter dan de voorgaande jaren: Kinderen die in 2003 of 2004 naar de eerste klas van het voorgezet onderwijs bezochten en géén PC konden aanvragen - kunnen nu toch voor een gratis PC in aanmerking komen. Deze kinderen zitten nu in de tweede of derde klas.

Voor alle ouders van de kinderen geldt dat zij in 2004 een minimuminkomen (105% van het sociaal minimum) hebben gehad.

Nog steeds wordt per gezin wordt maar een keer een PC verstrekten moeten de kinderen eerst een PC-vaardigheidsbewijs overleggen. Dat kunnen zij behalen door een workshop te volgen die door de gemeente wordt verzorgd met behulp van studenten van de EfA en de HvA.