Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 23 mei 2005

ID Nee zet ID-weigeraars in het zonnetje

Het comité ID Nee zal aanstaande vrijdagavond op het Leidseplein mensen in het zonnetje zetten die geen identificatiebewijs bij zich dragen. Dit doet zij omdat ze de wet op de ID-plicht ziet als gevaarlijke en onnodige stap in de richting van een totalitaire, onvrije controlesamenleving, die bovendien makkelijk misbruikt kan worden om onwelgevallige activiteiten en personen de kop in te drukken . Moedige avonturiers zonder legitimatie krijgen, als hart onder de riem, van de activisten een bloem.

Vorige maand, op 15 april, heeft de politie .s avonds een actie gehouden voor de bioscoop City op het Leidseplein en daarmee de privacy van vele café- en bioscoop bezoekers geschonden. Daarbij schuwde de politie het middel van de identificatieplicht niet. Ervaring leert dat veel mensen het intimiderend vinden als ze op straat om hun legitimatie worden gevraagd.

Sinds de invoering van de ID-plicht op 1 januari van dit jaar zijn naar schatting 23.595 mensen beboet omdat ze hun ID niet kunnen tonen. In de praktijk gaat het vaak om mensen die eigenlijk geen licht op hun fiets hadden of iets anders kleins. Die mensen krijgen nu simpelweg een hogere boete. Steeds meer mensen die weigeren mee te doen aan de heersende veiligheidshype worden daar het slachtoffer van. In andere gevallen gaat het om mensen die helemaal niets misdaan hebben maar om uiteenlopende redenen - ineens - om papieren wordt gevraagd. Zo zijn er meldingen van mensen die vroeg op de locatie van een demonstratie kwamen en afgevoerd werden omdat ze zich niet konden legitimeren. Het gevoel van onveiligheid in de samenleving wordt door het bestraffen van deze mensen niet bestreden, integendeel juist aangewakkerd.

De legitimatieplicht brengt ons een eind verder van de samenleving die deelnemers aan het Comité ID Nee willen. Het is een uiting van het wantrouwen van de overheid in haar burgers en van de angstcultuur die onze samenleving kenmerkt. De ID-plicht helpt niets voor de zo geprezen veiligheid. In landen waar het tonen van legitimatie al langer verplicht is, is de criminaliteit niet lager. Bovendien is het gevaarlijk de overheid veel macht te geven over haar burgers. Discriminatie op basis van deze nieuwe wet komt al voor. Vooral jongeren en mensen met een kleurtje of een afwijkende kledingstijl geven aan vaker gecontroleerd te worden door de politie.

Als iedereen weigert zich te identificeren, bestaat er geen ID-plicht. Het Comité ID Nee roept alle mensen op hun identiteitsbewijs thuis te laten.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht