Ingezonden persbericht


Heerlen, 18 mei 2005

Ministerie van VWS presenteert Sananet op Europese Conferentie eHealth 2005

Telebegeleiding Hartfalen Patiënten Limburg
is Nederlandse Best Practice

Sananet BV uit Heerlen vertegenwoordigt Nederland met het project Telebegeleiding Hartfalen Patiënten Limburg op de Europese ministeriele conferentie eHealth 2005, die op 23 en 24 mei in Het Noorse Tromsö wordt gehouden. Sananet bedenkt medische innovaties en is gespecialiseerd in telemedicine en telecare toepassingen met name ten behoeve van chronisch zieken.

Tijdens de conferentie zal Sananet de ervaringen en bevindingen met de Telebegeleiding van Hartfalen Patiënten in Limburg (THPL) aan experts en beleidsmakers op het gebied van de volksgezondheid in de gehele Europese Unie presenteren. Ook worden tijdens de aan de conferentie verbonden tentoonstelling praktijkdemonstraties van het telebegeleidingsproject gegeven.

De 25 deelnemende landen zullen elk twee Best Practice projecten inzenden. Naast Sananet heeft het ministerie van VWS gekozen voor Infodoc met een verwijzingssysteem via internet.

Technologische topregio
Het THPL-project is financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken. Deze vernieuwingen passen uitstekend in de ontwikkeling van de provincie Limburg tot een technologische topregio en in het beleid voor de Senioreneconomie. In dit verband is het een voordeel dat Sananet ervaring heeft in het samenwerken met sterke internationale partners.

Thuisbegeleiding
De cruciale betekenis van dit project als Best Practice houdt verband met de wijze waarop de THPL een plaats heeft gekregen binnen de transmurale zorgverlening door de drie deelnemende ziekenhuizen, t.w. het academisch ziekenhuis Maastricht, het Atrium medisch centrum Heerlen en het Orbis medisch en zorg concern Sittard/Geleen.

De cardiologen en gespecialiseerde verpleegkundigen werken daarbij nauw samen met Sananet dat zich toelegt op de vernieuwing van de medische zorg door het ontwikkelen van pro-actieve telemedicine programma's met behulp van ICT. Het project staat model voor andere toepassingsmogelijkheden op het terrein van chronische ziekten zoals diabetes en astma.

Sananet heeft in samenwerking met het Amerikaanse Health Hero Networks geavanceerde technologie en software ontwikkeld, waarmee chronische patiënten met een vernuftig apparaatje, de zgn Health Buddy, permanent thuis worden gecontroleerd. De patiënten hoeven dan minder vaak naar de polikliniek en ook ziekenhuisopname kan worden teruggebracht. Momenteel maken in totaal 108 patiënten uit de drie ziekenhuizen gebruik van een Health Buddy®.

Veiliger voelen
De positieve resultaten tonen aan dat patiënten zich veiliger voelen en beter omgaan met de aandoening hartfalen. De wijze waarop de hartfalen verpleegkundigen en cardiologen deze nieuwe dimensie van zorg hebben ingevuld door het gebruik van informatie- en communicatietechnologie voor het monitoren van patiënten op afstand, is van doorslaggevende betekenis geweest voor de nominatie als Best Practice. Een soortgelijk project loopt inmiddels in Utrecht bij ruim 90 patiënten met de chronische longaandoening COPD.

Kostenbesparing
De verwachting is dat door deze toepassing chronische patiënten met hartfalen, diabetes en astma beter en goedkoper kunnen worden behandeld. Door de vergrijzing veroorzaakt deze categorie de snelst groeiende patiëntenstroom. Het perspectief is dat op basis van de positieve bevindingen dit telebegeleidingsconcept in Limburg structureel kan worden ingebed in de reguliere zorgverlening.

Senioreneconomie
Met voorzieningen als het Health Buddy Systeem anticipeert Sananet op de snelle toename van chronische patiënten die een zware wissel op het management van de zorg zal trekken. Deze innovatie sluit dan ook aan bij het beleid voor de Senioreneconomie. Daarbij komt het concept van telebegeleiding tegemoet aan de wensen van senioren tot behoud en waar mogelijk verbetering van kwaliteit van zorg tegen betaalbare kosten.