Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging

19-05-2005

Nieuwe Databank Richtlijnen

Het Landelijk Expertisecentrum Verpleging & Verzorging (LEVV) heeft op 23 mei 2005 een Databank Richtlijnen voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen opengesteld, die toegankelijk is via de website van het LEVV. De databank biedt een overzicht van actuele, landelijke richtlijnen voor de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroepen. Deze richtlijnen zijn ingedeeld naar kwaliteit.

De databank richtlijnen stelt verpleegkundigen en verzorgenden voor het eerst in staat om op één centrale plaats naar actuele richtlijnen te zoeken. Ook is het mogelijk richtlijnen aan te bieden voor opname in de databank. De meeste beschrijvingen van de richtlijnen bevatten een hyperlink naar de volledige tekst. De richtlijnen zijn ook te leen bij het Informatiecentrum van het LEVV.

Kwaliteit van de richtlijnen
De kwaliteit van een richtlijn is af te lezen aan de classificatie van de richtlijn: A, B, C, D. De classificatie van een richtlijn is gebaseerd op kwaliteitseisen. Hierbij is A de hoogste kwaliteit en betreft door de Algemene Vereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden (AVVV) gelegitimeerde richtlijnen. D is de laagste kwaliteit en betreft richtlijnen die voldoen aan minimale eisen voor opname in de databank.

Gegevens richtlijnen
De databank biedt inzicht in gegevens over de richtlijnen zoals:
* in welke zorgsetting wordt de richtlijn gebruikt,
* op welke zorgcategorie is de richtlijn van toepassing,
* gaat het om een mono- of multidisciplinaire richtlijn,
* door wie wordt de richtlijn gebruikt,

* welke hulpmiddelen (bijvoorbeeld een samenvattingkaart of een beslisboom) zijn beschikbaar.

Deze gegevens helpt de gebruiker keuzes te maken uit het groeiende aanbod van richtlijnen.

Aanbieden van richtlijnen
Om de databank richtlijnen actueel te houden en uit te breiden, nodigt het LEVV eigenaren van richtlijnen uit richtlijnen aan te bieden voor opname in databank. Deze dienen te voldoen aan de minimale eisen voor opname in de databank.

naar de databank richtlijnen (link) Zie het origineel

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Herry In den Bosch
Else Poot
T 030 291 90 39
E h.bosch@levv.nl
E e.poot@levv.nl