Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2005-401       |
|                                            |Arnhem|19 mei 2005    |
|                                            |,     |               |
EUROPEES JEUGDPARLEMENT VAN 23 TOT EN MET 27 MEI IN HET PROVINCIEHUIS IN ARNHEM

Maandag 23 mei 2005 om 9.30 uur opent waarnemend Commissaris van de Koningin, Hans Esmeijer, in de Statenzaal van het provinciehuis de 16e editie van het Europees Jeugdparlement. Na maanden van voorbereiding op school worden de honderdtwintig 15- en 16-jarigen als jongbakken Europarlementariërs door de commissaris in de Statenzaal "geïnstalleerd". Een week lang oefenen zij in het Europees politiek bedrijven. Twee dagen lang zijn er commissievergaderingen op allerlei locaties in Arnhem, waarin over actuele Europese thema's resoluties worden opgesteld. Op donderdag en vrijdag volgen de plenaire debatten daarover in de Statenzaal en worden standpunten ingenomen over het te voeren EU-beleid.

Europese Grondwet en schaduwreferenda
Op donderdag 26 mei om 16.00 uur zal drs. M. Segers van de vakgroep Bestuurskunde & Politicologie van de Radboud Universiteit een inleiding geven over de Europese Grondwet met het oog op het referendum van 1 juni a.s. Daarna volgt hierover een plenair debat. De nieuwbakken Europarlementariërs gaan twee keer naar de stembus om hun stem voor of tegen de ontwerp-grondwet te laten horen: maandagmorgen aan het begin van de week en vrijdagmiddag aan het eind van de conferentie. Deze schaduwreferenda zullen aantonen wat de invloed op deze jongeren is geweest van een week Europese politiek bedrijven.

Competitie-element
De 12 jongeren met de best geleverde inbreng worden vrijdag 27 mei om 18.00 uur bekendgemaakt door de selectiecommissie. Zij mogen Gelderland vertegenwoordigen op de nationale conferentie van het Model European Parliament (MEP). De besten daarvan worden vervolgens uitgekozen om een week ergens in Europa deel te nemen aan het "echte" MEP met jongeren uit alle lidstaten. De standpunten van dat MEP worden rechtstreeks onder de aandacht van het Europees Parlement gebracht.

De deelnemende scholen en het land dat zij vertegenwoordigen Maaswaalcollege/Wijchen (Polen), Lingecollege/Tiel (Verenigd Koninkrijk), Over Betuwe College/Bemmel (Spanje), Liemers College/Zevenaar (Litouwen), Gymnasium Apeldoorn (Italië), Stedelijk Gym/Nijmegen (Oostenrijk), Gelders Mozaïek/Arnhem (Ierland), Stedelijk Gym/Arnhem (Slovenië), Marianum SG/Groenlo (Frankrijk), Dorenweerd College (Tsjechië), Arentheemcollege/Arnhem (Duitsland) en "Het Rhedens"SG/Rozendaal (Denemarken).

Bezoekers welkom
Donderdag 26 en vrijdag 27 mei zijn belangstellenden welkom om vanaf de publieke tribune in de Statenzaal van het provinciehuis het politieke debat te volgen. De debatten beginnen elke dag om 9.00 uur, eindigen donderdag om 17.00 uur en vrijdag om 16.00 uur.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u terecht bij de afdeling Welzijn van de provincie Gelderland, de heer Harrie Peters, tel. (026) 359 93 15 of (06) 50 27 35 95, e-mailadres: h.peters@prv.gelderland.nl.


---- --