Ingezonden persbericht

Weinig controle woninginstallaties

ROTTERDAM, 20050523 -- Naar aanleiding van de ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn op het gebied van de APK keuring voor woninginstallaties heeft USP Marketing Consultancy een onderzoek uitgevoerd onder haar panelleden (www.deeluwmening.nl) naar controle van woninginstallaties. Voor dit onderzoek zijn ruim 1500 enquêtes uit-gevoerd onder een representatieve steekproef van de Nederlandse huishoudens. Uit dit onderzoek komt naar voren dat er momenteel nog weinig controle wordt uitgevoerd naar woninginstallaties, maar dat men wel wil dat er periodiek controles uitgevoerd worden. Voor deze controles heeft men het liefst veel keuzevrijheid in zowel een keuringsbedrijf als een onderhoudsbedrijf.


Voor dit onderzoek is niet alleen gevraagd naar de controle van elementen die behoren tot de woninginstallaties, maar ook naar zaken in/rond de gehele woning zoals bijvoorbeeld daken en gevels. Hierdoor worden in de volgende figuren ook andere elementen getoond dan alleen woninginstallaties. Aan eigenaren van koopwoningen is gevraagd welke elementen in/rond het huis zij periodiek laten controleren. Het blijkt dat verwarmingsinstallaties het meest gecontroleerd worden, gevolgd door schilderwerk en de ventilatie/luchtkanalen/schoorsteen. De elektrische installaties worden het minst gecontroleerd (in koopwoningen).

Van alle Nederlanders is 41% bekend met de APK keuring voor woninginstallaties. Bewoners van een huurwoning zijn iets vaker bekend met deze keuring. Een ruime meerderheid (71%) vindt de APK keuring voor woninginstallaties een goed idee. Wanneer deze keuring verplicht wordt gesteld vindt 52% dit nog een goed idee en 18% vindt het geen goed idee.

Van alle Nederlanders wil 35% niets per jaar betalen voor een periodieke controle voor woninginstallaties. Indien men hiertoe wel bereid is, wil men gemiddeld ¤55,- per jaar betalen. Ook hier geldt dat mensen die het een goed idee vinden dat de keuring verplicht wordt gesteld bereid zijn meer per jaar te betalen dan mensen die dit geen goed idee vinden.

Verwarmingsinstallaties, elektrische installaties en ventilatie/luchtkanalen/schoorsteen zijn elementen die volgens de Nederlandse bevolking periodiek gecontroleerd dienen te worden. Ondanks het feit dat men zelf de elektrische installa-ties nauwelijks laat controleren vindt een ruime meerderheid dat dit wel zou moeten gebeuren.

Indien men mag kiezen tussen één bedrijf dat door de overheid geselecteerd is voor de controle of meerdere bedrijven dan kiest 61% voor meer keuzevrijheid. De meningen zijn vrijwel gelijk verdeeld over de vraag of dit door een specifiek keuringsbureau moet gebeuren of dat dit ook gedaan kan worden door een onderhoudsbedrijf.

Met vragen kunt u terecht bij drs. Ronald Provoost.
De auteur is managing partner aan het onderzoeks- en marketingadviesbureau USP Marketing Consultancy te Rotterdam (www.usp-mc.nl). USP voert continu marktonderzoek voor diverse partijen uit de bouw-, vastgoed- en woonbranche. Wanneer u meer informatie wenst over USP kunt u bellen naar (tel: 010-2066900).




Ingezonden persbericht