Universiteit van Amsterdam

Speciale checklists kunnen het risico van gewelddadige recidive bij tbs ers goed inschatten


Promotie Psychologie


woensdag 25 mei 14.00 uur

Het risico van (seksueel) gewelddadige recidive bij ter beschikking gestelden (tbs ers) blijkt betrouwbaar en accuraat te kunnen worden ingeschat met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde checklists, de HCR-20 en SVR-20. Dit concludeert Vivienne de Vogel in haar onderzoek (in de Dr. Henri van der Hoeven Kliniek) naar de bruikbaarheid van de methode van risicotaxatie volgens het gestructureerd klinisch oordeel : het nadenken over, integreren van, wegen van en discussi√ęren over risicofactoren en op basis daarvan tot een eindoordeel (laag, matig, of hoog risico) komen. De methode van het gestructureerd klinisch oordeel blijkt effectief. HCR-20 en SVR-20 hebben een goede voorspellende waarde voor zowel gewelddadige incidenten tijdens de behandeling als voor (seksueel) gewelddadige recidive na behandeling. De beste resultaten worden bereikt wanneer hoofden behandeling, groepsleiders en onderzoekers samenwerken en met behulp van de checklist tot een gezamenlijk oordeel over het risico komen. Deze werkwijze is dan ook van grote waarde voor het voorspellen van het risico van (seksueel) gewelddadig gedrag in de forensisch klinische praktijk.

Mw. V de Vogel: Structured risk assessment of (sexual) violence in forensic clinical practice. The HCR-20 and SVR-20 in Dutch forensic psychiatric patients. Promotor is mw. prof. dr. C. de Ruiter.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.