Ingezonden persbericht


persbericht week 21

Debat: de ontvoering door europa

Referendum Europese Grondwet

Toen Zeus Europa op zijn rug ontvoerde, was dat het begin van een mythe. Nu lijkt het eind van die mythe, dat Europa van haar burgers is, aan te breken. De Europese Unie wordt als ondemocratisch en oncontroleerbaar gezien. De Grondwet als een speeltje van beroepspolitici. Is dat terecht? Utrechts debatcentrum TUMULT organiseert een debat over de Europese Grondwet op woensdag 25 mei. Aanvang 20.00 uur. Locatie: Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Toegang vrij. (Info en reserveringen: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Onder leiding van Will Tinnemans, journalist, discussiëren; Alfred Pijpers, senior researcher Clingendael, Erik Wesselius, Comité Grondwet Nee, Kathalijne Buitenweg, Europarlementariër GroenLinks en Wim Voermans, hoogleraar Staats- en bestuursrecht Universiteit Leiden.

De Grondwet wordt al maandenlang besproken, maar leeft niet bij het grote publiek. Én dat terwijl de burgers zich voor het eerst kunnen uitspreken over de EU en haar grondwet. Willen we een grondwet, die, zo zeggen voorstanders, de EU meer van ons maakt? Of wordt het referendum een bijltjesdag voor onze politici? De grondwet biedt kansen op een transparantere EU, waarin het parlement meer te zeggen krijgt, stellen GroenLinks en Voermans. Nee, de burger wordt nog meer buitenspel gezet, stelt Comité Grondwet Nee. Pijpers vindt het allemaal niet zo nieuw, er zijn al veel verdragen waar rechten in zijn vastgelegd. Wie heeft er nu eigenlijk gelijk? Of is die keuze niet zo zwart wit en zal vooral de politieke kleur van het parlement de toekomst van de EU bepalen? Dan worden de Europese verkiezingen eindelijk echt belangrijk. Kan Europa haar burgers verleiden en ontvoeren? Kan een mythe werkelijkheid worden?

TUMULT & Gemeente UtrechtIngezonden persbericht