Time : 5:41:24 PM
Date : Thursday, May 19, 2005
Sender Name: Child Focus

25 mei: 3 miljoen vergeet-me-nietjes in België ter herdenking van de vermiste kinderen

Brussel, 19 mei 2005

De Internationale Dag van de Vermiste Kinderen werd in Europa voor de eerste keer georganiseerd in 2002 op initiatief van Child Focus. Het symbool voor deze actie is het vergeet-me-nietje, dat in deze periode van het jaar volop in bloei staat.

Het belangrijkste doel van deze Internationale Dag van de Vermiste Kinderen is mensen aan te sporen stil te staan bij alle kinderen die als vermist zijn opgegeven in Europa en de wereld, en een boodschap uit te dragen van hoop en solidariteit met de ouders die het zonder enig nieuws over hun kind moeten stellen. De bedoeling is ook de reflectie te stimuleren over preventiestrategieën die gepromoot moeten worden bij de Europese instellingen en uitgevoerd in nauwe samenwerking met de overheidsdiensten verantwoordelijk voor onderwijs, sociaal beleid en justitie.

In ons land zullen 1,5 miljoen speldjes met vergeet-me-nietjes verdeeld worden aan de kassa's van de GB Supermarkten, die sinds 2003 partner zijn van deze actie. Total, dat een nieuwe gestructureerde partner wordt van Child Focus voor de campagnes van affichage van vermiste kinderen, geeft er 500.000 weg in zijn tankstations. Zo'n
1 miljoen vergeet-me-nietjes worden aan het publiek aangeboden via de bakkers, die Child Focus-brood verkopen, en via de vrijwilligers van het Centrum. Bovendien heeft de Europese Commissie 25.000 blauwe bloemetjes besteld voor haar werknemers.

Het agentschap Grey, dat kosteloos werkt voor Child Focus, heeft daarnaast een nieuwe campagne ontwikkeld (affiche, advertentie, radio- en televiespot, banner) die kan rekenen op de steun van talrijke mediapartners. De campagne heeft als slogan "Draag een bloemetje, voor ons".

In september 2004 kondigde Banksys aan Child Focus te willen helpen met de oprichting van een fonds voor slachtoffers van verdwijning of seksuele uitbuiting. Aan de vooravond van deze herdenkingsdag voor de vermiste kinderen zijn Banksys en zijn klanten, de handelaars, dan ook verheugd een bijdrage van 35.000 euro aan dit fonds te kunnen leveren.

In de Verenigde Staten wordt 25 mei al sinds 1983 herdacht, na de verdwijning van een jongetje van 6 jaar dat nooit werd teruggevonden. In Canada staat die datum sinds 1986 in het collectieve geheugen gegrift.
Dankzij het initiatief van de leden van de Europese Federatie voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen, in 2001 door Child Focus opgericht, zal de dag van
25 mei ook in Frankrijk, Duitsland, Bulgarije, Griekenland, de Tsjechische Republiek en Nederland georganiseerd worden.

Informatie voor de pers
Isabelle MARNEFFE
02 475 44 60
isabelle.marneffe@childfocus.org

Colette BRICHAUX
02 475 44 22
colette.brichaux@childfocus.org