Politie Groningen

Persberichten woensdag 25 mei 2005

Provincie Groningen 25-05-2005 -

Opende: automobilist onder invloed
Wegens rijden onder invloed heeft de politie dinsdagavond op de Provincialeweg in Opende een 53-jarige automobilist uit die plaats aangehouden. De man bleek bij een routinecontrole te veel te hebben gedronken. Aan het politiebureau wees de ademanalyse een bloedalcoholgehalte van 1.0 promille uit. De verdachte is na verhoor heengezonden met een rijverbod. Hij krijgt proces-verbaal voor rijden onder invloed.

Leek: bromfietser gewond bij ongeval
Bij een éénzijdig verkeersongeval op de Tolberterstraat in Leek is dinsdagavond een 56-jarige man uit Leek gewond geraakt. De man reed op een bromfiets en ging door onbekende oorzaak onderuit. Hij liep daarbij hoofd- en beenletsel op en werd voor behandeling overgebracht naar een ziekenhuis. Daar bleek ook dat de bromfietser onder invloed van alcohol verkeerde. Hij weigerde, ook na vordering, echter mee te werken aan de bloedproef ter vaststelling van het alcoholpromillage. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed.

Leek: politie houdt inbrekers aan
Op het terrein van een school aan de Oldenoert in Leek heeft de politie dinsdagnacht twee vermoedelijke inbrekers aangehouden. Na een melding van een mogelijke inbraak trof de politie bij de school een verdacht busje. Andere politiemensen hadden deze bus eerder in de nacht al een aantal keren zien rijden tussen Leek en Marum. Direct naast de bus troffen agenten elektrische gereedschappen aan, vermoedelijk afkomstig uit de school waar momenteel wordt verbouwd. Na een zoekactie troffen de ingezette politiemensen op het terrein van de school twee mannen aan die zich hadden verstopt. Beiden, mannen van 20 en 23 jaar uit Nuis en Tolbert, werden aangehouden en meegenomen naar het bureau. Ze zijn ingesloten voor nader onderzoek en verhoor.

Autosnelweg A7: politie neemt rijbewijs in na snelheidsovertreding Op de autosnelweg A7 tussen Drachten en Marum heeft de politie dinsdagmiddag het rijbewijs van een 36-jarige motorrijder uit Oude Biltzijl ingevorderd. De motorrijder reed in de richting van Groningen. Zijn snelheid werd door de politie gemeten en vastgesteld op 179 km per uur. Ter plaatse geldt 120. De motorrijder werd staande gehouden en kreeg een bekeuring. Zijn rijbewijs moest hij bij de agenten achterlaten.

Hoogezand: politie treft kleine hennepkwekerij aan
In een woning aan De Genestetlaan in Hoogezand troffen politiemensen maandagmiddag een kleine hennepkwekerij aan. In de woning werd een onderzoek ingesteld nadat de bewoner zaterdagavond was aangehouden door de politie in Drenthe wegens overtreding van de Opiumwet. In een slaapkamer troffen agenten 36 hennepplanten en de gebruikelijk kweekapparatuur aan. Het kwekerijtje is onmiddellijk geruimd en de planten en apparatuur werden in beslag genomen. Na overleg met de Officier van Justitie zijn de spullen vernietigd. Tegen de 29-jarige bewoner van het pand wordt proces-verbaal opgemaakt.

Den Ham: controle autogordels
De politie hield dinsdagmorgen op de Sietse Veldstraweg in Den Ham een controle op het dragen van autogordels. Er werden 23 autos gecontroleerd. Twee mensen kregen een bekeuring vast 45 euro voor het niet dragen van de gordel.

Garmerwolde: bromfietscontrole
Aan de Dorpsweg in Garmerwolde hield de politie dinsdagmorgen een bromfietscontrole. Daarbij werden 30 brommers aan een onderzoek onderworpen. Acht bestuurders kregen een proces-verbaal omdat de hun brom- of snorfiets niet aan de vereiste technische kwalificaties voldeed. Een 16-jarige inwoner van Zeerijp kreeg een bekeuring omdat de motor van zijn brommer al in de 3e versnelling een motorvermogen van boven de 2KWh produceerde. Voor bromfietsen geldt een maximum motorvermogen van 0.5KWh. Bij onderzoek bleek de brommer te zijn voorzien van 6 versnellingen en een snelheid van ver boven 80 km per uur te kunnen halen. Een brommer mag 40 rijden.

Snelheidscontroles regio: dinsdag
Marum: Kruisweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 480 voertuigen, aantal overtredingen: 19, hoogst gemeten snelheid: 84 km.
Ten Post: Provincialeweg N360
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 1640 voertuigen, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 99 km.
Spijk: Rijksweg N33
Limiet: 80 km per uur, gecontroleerd: 750 voertuigen, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 104 km.
Sellingen: Ter Apelerstraat
Limiet: 60 km per uur, gecontroleerd: niet vastgesteld, aantal overtredingen: 4, hoogst gemeten snelheid: 95 km.