Gemeente Den Haag

mei 2005
Gemeente steunt nieuwe ondernemersvereniging Hobbemastraat (24 mei)

De Schilderswijk krijgt er een nieuwe ondernemersvereniging bij. De ondernemersvereniging Hobbemastraat, die aanstaande woensdag wordt opgericht, gaat zich bezighouden met het opknappen en promoten van de straat. Wethouder Pieter van Woensel (Economie) geeft het officiële startschot en zal tijdens die gelegenheid financiële steun van de gemeente toezeggen. Eén van de geplande activiteiten van de vereniging is het voordragen van de Hobbemastraat voor het Keurmerk Veilig Ondernemen.

"Een enthousiaste en daadkrachtige ondernemersvereniging is voor dit deel van de Schilderswijk hartstikke goed", aldus wethouder Van Woensel. "Er is de afgelopen jaren veel gebouwd en geïnvesteerd in de Hobbemastraat. De werkzaamheden zijn nu bijna klaar. Een goed moment om op een gezamenlijke en professionele manier de concurrentie met andere winkelstraten aan te gaan."

Het opknappen van winkelstraten is één van de prioriteiten uit de detailhandelsnota die het college van burgemeester en wethouders vorige week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeente ondersteunt daarom diverse winkeliersverenigingen, niet alleen met financiële bijdragen maar ook door het aanstellen van winkelstraatmanagers en advisering door de Stichting Winkels en Bedrijven en hulp bij het aanvragen van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

De gemeente zal ervoor zorgen dat de winkelstraatmanager Hobbemastraat in elk geval tot het einde van het jaar actief blijft. Ook zal de Stichting Winkels en Bedrijven helpen bij het maken van een actieplan voor de Hobbemastraat. In het actieplan zullen maatregelen worden opgenomen die zich richten op de uitstraling van de straat, de veiligheid, het zwerfvuil, het groen, parkeren en de promotie van het gebied. Op 18 mei jl. is er al een grote schoonmaakactie geweest waarbij een Bokkekar door de straat is getrokken. Ook zijn er inmiddels bloembakken opgehangen en zijn afspraken gemaakt voor het verwijderen van plakresten van affiches op pilaren.

In de Hobbemastraat zijn 64 ondernemers gevestigd, met name winkeliers en horeca-ondernemers. 75 % van de ondernemers woont in de directe omgeving, 40% is zelf eigenaar van de zaak en 35% heeft investeringsplannen. Inmiddels heeft zich meer dan de helft van ondernemers zich aangemeld als lid van de nieuwe vereniging.