Ingezonden persbericht


CCV kondigt eerste EMV transactie in Nederland aan

Door aanschaf EMV terminal kunnen winkeliers aansprakelijkheid bij fraude met creditcard voorkomen

Amsterdam, 25 mei 2005 - CCV Holland B.V., marktleider op het gebied van elektronische betaalsystemen, maakt bekend dat EMV nu ook in Nederland een feit is. Vandaag vindt namelijk de eerste betalingstransactie met een EMV compliant terminal plaats. Transacties met een EMV terminal voldoen aan de nieuwste internationale eisen op het gebied van veiligheid in het betalingsverkeer en zijn daarmee vele malen veiliger dan de standaard betaalterminals.

De EMV-standaard is een initiatief van Europay, Mastercard en VISA om tot een wereldwijde standaard voor chiptechnologie voor hun betaalproducten te komen. Het doel van de nieuwe standaard is het creëren van een internationale standaard voor een veiligere en efficiëntere betaalvorm. Doordat de creditcards, en in een latere fase ook de PINpassen, worden voorzien van een IC-chip in plaats van een magneetstrip wordt het risico van fraude sterk gereduceerd.

Per 1 januari 2005 is tevens de aansprakelijkheid bij fraude verschoven van de kaartuitgevers naar de partij die op het moment van eventuele fraude nog geen EMV-compliant terminal heeft. Dit kan dus ook voor acceptanten, zoals winkeliers, financiële gevolgen hebben, die met de aanschaf van een EMV compliant terminal kunnen worden verkomen. Deze verschuiving van de aansprakelijkheid geldt overigens alleen voor MasterCard, Maestro en Visa en niet voor PIN en Chipknip.

"Deze eerste complete EMV implementatie in Nederland is een grote stap op weg naar een veiliger betaalverkeer", aldus Ton van der Bruggen, managing director van CCV Holland B.V. "CCV heeft internationaal al veel ervaring opgebouwd met EMV compliant terminals. In Zwitserland is al anderhalf jaar een EMV terminal operationeel en ook in België is de certificering voltooid".

Voor deze eerste EMV transactie is de VeriFone OMNI 3750 kassiersunit met een SC5000 PINpad van CCV gebruikt. Dit PINpad beschikt over alle door EMVco en de creditcardmaatschappijen vereiste internationale EMV certificeringen. Zowel de terminal- als de hostontwikkeling zijn gebaseerd op het nieuwe Common Terminal Application Protocol (CTAP) dat in Nederland én België in de toekomst de standaard voor betaalautomaten zal worden.

De eerste EMV transactie is gecertificeerd door Visa International. Momenteel zijn voorbereidingen voor Mastercard en JCB certificeringen gaande.

Over CCV Holland B.V.
CCV is een internationaal opererende organisatie met partners door heel Europa. Het bedrijf is specialist op het gebied van betaalautomaten, verwerking en autorisatie van financiële en loyalty transacties en het ontwikkelen en beheren van loyalty en klantenkaartsystemen. Op basis van geavanceerde technologie biedt CCV zowel standaardproducten als klantspecifieke oplossingen. De benodigde hard- en software wordt in eigen beheer ontwikkeld. Fout-tolerante systemen, een eigen Call Center en een landelijk opererende 24-uurs serviceorganisatie waarborgen een hoog serviceniveau. CCV is gevestigd in Arnhem en opgericht in 1967.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Text100 B.V.
Liesbeth Kramer
Tel: 020-530 43 49
E-mail: liesbeth.kramer@text100.nl