Ingezonden persbericht


Persbericht

Overheidsinstellingen leggen verantwoordelijkheid ICT-beveiliging niet bij de juiste afdelingen

~ betrokkenheid HR-afdeling ontbreekt in ICT-beveiligingsbeleid ~

25 mei 2005 Uit een kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder HR-medewerkers bij Nederlandse overheidsinstanties blijkt dat bij de meeste instellingen (56%) de ICT-afdeling verantwoordelijk is voor het security-beleid. Volgens Netlink zou de verantwoordelijk voor een groot gedeelte ook bij de HR-afdeling moeten liggen, omdat bij ICT-beveiliging niet alleen ICT maar ook personeel een belangrijke rol speelt. Netlink is van mening dat alle medewerkers in een organisatie op de hoogte moeten zijn van de ICT-richtlijnen en dat die verantwoordelijkheid zou moeten liggen bij een HR-afdeling.

We hebben een groot aantal overheidsinstanties in ons klantenbestand. Het is voor ons dan ook van groot belang om te weten hoe deze instellingen met ICT-beveiliging omgaan , aldus Willem Holterman, General Manager bij Netlink. Steeds meer organisaties beseffen dat het management verantwoordelijk is of zou moeten zijn voor ICT-beveiliging, maar de HR-afdeling wordt daarbij vaak vergeten. Deze afdeling staat dichtbij het personeel en kan de medewerkers ook goed op de hoogte brengen van nieuwe regels en veranderingen op het gebied van ICT binnen de organisatie.

Het onderzoek laat tevens zien dat vrijwel alle overheidsinstellingen richtlijnen voor ICT-beveiliging in hun bedrijfsprocedures hebben opgenomen. Deze richtlijnen gaan in op onderwerpen als wachtwoordbeveiliging, installatie van externe software en bevatten tevens regels voor privé internetgebruik. 75 procent van de respondenten gaf aan dat hun organisatie voldoende doordrongen is van de noodzaak van ICT-richtlijnen. Netlink adviseert om personeel hierin te blijven trainen.

Opvallend is dat slechts een kleine meerderheid van de respondenten (56%) op de hoogte is van de mogelijkheden tot aangifte van computercriminaliteit. De code informatiebeveiliging, een norm voor ICT-beveiliging gebaseerd op de British Standard 7799 (Europese norm ISO-IEC 17799-2000, Nederlandse norm NEN-ISO/IEC 17799:2000) is bij een nog kleiner percentage bekend (25%). Van de wetgeving omtrent privacy is juist vrijwel iedere respondent op de hoogte (81%).

Omdat bij ICT-beveiliging ook privacy om de hoek komt kijken is er een belangrijke rol weggelegd op dit gebied voor de HR-afdeling binnen een organisatie , vervolgt Willem Holterman. Dit onderwerp hoort dan ook voor HR-medewerkers een vast punt van aandacht zijn.

(358 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over Netlink
Netlink, The Network Service Company, onderdeel van Axians, is een pure netwerkintegrator, die zich volledig heeft toegelegd op advisering, verkoop, implementatie en onderhoud van hoogwaardige netwerk-, beveiligingsinfrastructuren, VoIP- en netwerkmanagementoplossingen.

Netlink zoekt altijd naar mogelijkheden om de beschikbaarheid en beheersbaarheid van het netwerk te verhogen en de total-cost-of-ownership te verlagen. Netlink heeft gedegen kennis van technische oplossingen. Zij werkt hiervoor samen met gerenommeerde partners. Zo is het bedrijf o.a. gecertificeerd als Cisco Silver Partner, Nortel Gold Partner, Lucent Business Partner, HP Networking Partner, Check Point Value Added Solution Partner en Trend Micro Premium Partner.

Voor meer informatie over Netlink, kunt u een bezoek brengen aan de website: www.netlink.nl.

Voor verdere persinformatie, fotomateriaal of een interview kunt u contact opnemen met Rian de Wit van LEWIS, het IT PR bureau: Tel: +31 (0)40 235 46 00 Fax: +31 (0)40 235 46 01 E-mail: riand@lewispr.com http://www.lewispr.com

LEWIS Global Public Relations

Hoevenweg 23
5652 AW Eindhoven
Nederland

Tel: +31 40 235 46 00
Fax: +31 40 235 46 01
Web: www.lewispr.com