Gemeente Boxmeer


Nieuw middel ter bestrijding van lindeluizen

Voorheen werd lindeluis voornamelijk bestreden door het aanbrengen van larven van het lieveheersbeestje. Dit is echter een zeer kostbare bestrijdingsmethode. Er is nu een nieuw natuurlijk middel op de markt om de lindeluis te bestrijden, het zogenaamde Asepta NeemAzal. Binnenkort start de gemeente met de behandeling van lindebomen, die al jaren overlast geven.

Voordelen van het middel
Het nieuwe middel wordt gewonnen uit de pitten van de tropische Neemboom en wordt in India al generaties lang ingezet ter bestrijding van verschillende insecten. De stof kan o.a. worden gebruikt tegen larven van de witte vlieg, mineervlieg, spint en tegen diverse bladluissoorten. De voordelen zijn onder andere de natuurlijke oorsprong van het middel, het feit dat het middel veilig is voor bijen, hommels en voor de meeste natuurlijke vijanden van de luis.

Werking
De actieve stof wordt opgenomen in de bladeren. Vervolgens komen de luizen in aanraking met de stof of zuigen hetop. Na opname van het middel wordt bij de jonge vrouwtjes de vruchtbaarheid verstoord. Hierdoor kunnen ze binnen een aantal dagen geen nakomelingen meer voortbrengen. Asepta NeemAzal heeft geen invloed op de vruchtbaarheid van de mannetjes. Binnen enkele uren na de opname worden de insecten inactief. Ze zijn niet meer in staat om voeding tot zich te nemen en scheiden dan ook niet meer het bekende kleverige vocht uit (honingdauw). Bij de larven wordt de vervelling verstoord en leidt het tot de dood. Er zullen geen jonge luizen bijkomen als de jonge moeders voor het stadium van volwassenheid worden behandeld.

bestrijding lindeluis en eikenprocessierups

Werkzaamheden
Binnenkort worden de lindebomen in de gemeente die al jaren veel overlast geven, met het nieuwe middel behandeld. De methode van bestrijden is dezelfde als bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Er wordt gebruik gemaakt van een tractor met een opgebouwde spuit. Deze blaast met kracht een luchtstroom de boom in waaraan het bestrijdingsmiddel is toegevoegd. Om een goed resultaat te behalen is het noodzakelijk de behandeling enkele malen te herhalen.