D66

De leden van D66 hebben tijdens het voorjaarscongres 2005 de 48-jarige Frank Dales gekozen tot de nieuwe voorzitter van de sociaal-liberale partij. Dales, in het dagelijks leven burgemeester van de Utrechtse gemeente Breukelen, nam het op tegen zeven tegenkandidaten. Onder de overige kandidaten bevonden zich o.a. de voorzitter van de Amsterdamse D66-afdeling Ageeth Telleman en de waarnemend voorzitter en vice-voorzitter politiek Jan Hoekema. De laatste blijft lid van het landelijk bestuur.

In zijn overwinningstoespraak hield voorzitter Dales het congres voor dat D66 meer pit nodig heeft. Dales somde de sterke kanten van D66 op. Ondermeer de goede inhoud en de vele hard werkende politiek vertegenwoordigers en vrijwilligers ziet Dales als succesfactoren. Toch brengt dit de partij te weinig succes. Dales wijt dit aan te weinig pit: We zijn te redelijk. We zijn te bescheiden. We zijn te grijs. Als je de opsomming van net op je laat inwerken, hebben we een potentie waar anderen jaloers op zijn. Maar waar zijn we? We reageren op wat anderen zeggen. Of we reageren helemaal niet. We zeggen niet zo gauw dat we van D66 zijn. Wie heeft op zijn/haar werkkamer iets van D66 staan zodat mensen zien dat je D66-er bent? Natuurlijk, voordat u het podium bestormt om mij nu meteen weer af te zetten, de goeden niet te na gesproken. Maar waar is de pit? Waar is de durf? Wanneer bepalen wij de agenda zodat anderen op ons moeten reageren in plaats van wij op hun? Dales gaf aan van dit punt een belangrijke prioriteit te maken.

De oproep van Dales kreeg brede steun van het congres. De pit kreeg Frank Dales aan het eind van zijn speech letterlijk aangeboden. De beweging na'66 (een vernieuwingsbeweging van voornamelijk jongeren binnen D66) gaf hem een grote groene chilipepper voor een pittige start van zijn nieuwe functie aan. Daarbij gaf na'66 aan zich te gaan inzetten voor met meer pit en power voor D66.


21-5-2005 16:50