GroenLinks

Verzet tegen softwarepatenten laait weer op

25 mei 2005

Het debat over de softwarepatenten staat weer volop in de schijnwerpers. Het Europees Parlement organiseerde deze week een hoorzitting en informaticastudenten kondigen een demonstratie aan tegen softwarepatenten. Ook de Groene fractie verzet zich tegen het omstreden voorstel dat innovatie frustreert en nadelig is voor kleine en middelgrote bedrijven.

Het zijn met name de grote software giganten - zoals Microsoft, Philips, Nokia en Ericsson - die aandringen op de mogelijkheid tot patenteren van software-uitvindingen.

Juridische prodecures
Volgens onderzoek heeft gelijke wetgeving in de VS geleid tot een verschuiving van geld van onderzoek en ontwikkeling naar geld voor juridische afdelingen voor het verkrijgen en afdwingen van patenten. "Het voorstel is zeer nadelig voor met name de kleine en middelgrote bedrijven. En die zijn juist het meest innovatief en de motor van werkgelegenheid", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Verzet
"Het is absurd om in een tijd waarin commerciële obstakels en handelsbelemmeringen worden weggewerkt, nieuwe barrières op te werpen die oneerlijk concurrentie bevorderen. De onwenselijkheid van het voorstel wordt steeds meer mensen duidelijk. Het verzet groeit. Zo ook het aantal amendementen dat onder andere door de groenen in het Europees Parlement is ingediend", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Wijzigingsvoorstellen
De Italiaanse en Oostenrijkse groene europarlementariërs Monica Frassoni en Eva Lichtenberger dienden als leden van de juridische commissie namens de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, een groot aantal wijzigingsvoorstellen in. Buitenweg hoopt dat het voorstel uiteindelijk dusdanig gewijzigd wordt dat het patenteren van software van de baan is.

Links


- Europese Commissie wijst verzoek nieuwe start softwarepatenten af (1
maart 2005)

- Europarlement vraagt Commissie om nieuw voorstel softwarepatenten (3 feb
2005)

- GroenLinks wil dat regering Europese softwarepatenten blokkeert (27 jan
2005)

- Groenen pleiten voor heropening debat softwarepatenten (20 jan 2005)
- Softwarepatenten: Groenen vrezen achterkamertjespolitiek (17 nov 2004)

«