GroenLinks

GroenLinks daagt 'nee-kamp' uit alternatief voor Grondwet te presenteren

25 mei 2005

GroenLinks daagt de tegenstanders van de huidige Europese Grondwet uit met een gezamenlijk alternatief voor een grondwettelijk verdrag te komen. "We vinden dat burgers er recht op hebben te weten wat een nee-stem hun brengt. GroenLinks is daarom bereid een zaal in het Haagse Babylon Theater te reserveren waar het 'nee-kamp' in alle rust uit kan dokteren waar ze wel voor zijn", aldus Femke Halsema.

De uitnodiging geldt onder meer Geert Wilders van de Groep Wilders, Jan Marijnissen van de SP, Willem Bos van het Comité Grondwet Nee, Gerard van As van de LPF, Marianne Tieme van de Partij voor de Dieren, André Rouvoet van de ChristenUnie en Bas van de Vlies van de SGP. Hen wordt gevraagd gezamenlijk voor 1 juni de hoofdlijnen van een alternatief Europees Verdrag op papier te zetten.

Halsema: "De politici die de Grondwet afwijzen, verklaren zonder uitzondering 'pro-Europees' te zijn. Dat verheugt me. Ze zeggen de Grondwet echter een slecht verdrag te vinden. Het lijkt ons daarom een goed idee als ze een tegenvoorstel doen. Dat de hoofdlijnen van zo'n tegenvoorstel op papier staan vóór we op 1 juni 'ja' of 'nee' zeggen lijkt me logisch. De kiezer kan de Grondwet lezen om te weten waar hij 'ja' tegen zegt, hij heeft ook het recht om te weten wat hij bij een 'nee' mogelijk krijgt."

Politici uit het nee-kamp gebruiken tegenstrijdige argumenten. Willem Bos van Grondwet Nee wil meer bevoegdheden voor het Europees Parlement, terwijl Gerard van As dit parlement juist af wil schaffen. Ook de meeste andere tegenstanders willen de democratische controle juist bij de nationale parlementen leggen. Geert Wilders wil onder het VN-Vluchtelingenverdrag uit, iets waar Rouvoet en Marijnissen toch niet voor zullen zijn. Jan Marijnissen is tegen een vrije Europese markt, terwijl dit voor de LPF juist het enige nut is van Europese samenwerking. De Partij voor de Dieren vindt dat de Grondwet slecht is voor dieren, onder meer omdat in deze tekst de christelijke moraal als uitgangspunt wordt genomen, terwijl de ChristenUnie en de SGP juist betreuren dat de Joods-Christelijke wortels van Europa geen plaatsje hebben gekregen in het verdrag.

De Europese Grondwet werd na raadpleging van maatschappelijke organisaties geschreven door de Europese Conventie. Die bestond uit nationale parlementariërs, europarlementariërs en vertegenwoordigers van de nationale regeringen en de Europese Commissie. Halsema: "In mijn ogen is het een goed compromis dat de EU democratischer maakt en ons de instrumenten geeft om Europa schoner, sterker en eerlijker te maken. Ik daag de tegenstanders uit om een beter compromis te sluiten."