ChristenUnie


Meer emigratie Joden door anti-semitisme maandag 23 mei 2005 - 17:39

Delegatie van ChristenUnie met Tineke Huizinga bezocht Israël

Door het toenemende antisemitisme emigreren steeds meer Joden vanuit Europa naar Israël. Het zijn met name Franse Joden die emigreren, maar ook vanuit België en Groot-Brittanië emigreert een toenemend aantal Joden naar Israël. Dit is een van de opvallende bevindingen van een delegatie van de ChristenUnie tijdens een driedaags werkbezoek aan Israël.

Zowel de gesprekspartners van het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Absorptie als die van het Kabinet van de Burgemeester van Jeruzalem en het Immigranten Opvangcentrum maakten melding van deze nieuwe trend. Zij menen dat vooral Noord-Afrikanen in Europa zich schuldig maken aan antisemitisme. De delegatie van de ChristenUnie, bestaande uit Tweede-Kamerlid Tineke Huizinga en Joël Voordewind, spraken in het Immigranten Opvangcentrum zelf met Franse Joden, die de informatie bevestigden. De ChristenUnie werkt op dit moment aan een wetsvoorstel op om de ontkenning van de holocaust ook in Nederland te verbieden. In Duitsland, België, Zwitserland, Frankrijk en Polen is dat al het geval.

De delegatie bracht ook een bezoek aan de Knesset en de Nederlandse Vertegenwoordiging in Ramalla. Verder zijn er gesprekken gevoerd met One Family, een organisatie die slachtoffers van de zelfmoordaanslagen opvangt. Het bezoek aan het zojuist geopende nieuwe holocaust museum Yad Vashem was indrukwekkend. Tineke Huizinga: Het is zeer aangrijpend om te zien hoe weinig Joden de holocaust overleefd hebben en dat er van de 140.000 Joden in Nederland 110.000 zijn weggevoerd. Een beschamend groot aantal. We moeten met man en macht voorkomen dat het antisemitisme weer massaal de kop opsteekt in Europa. Tijdens het werkbezoek werd gerefereerd aan de ongelukkige uitkomsten van een opiniepeiling van de Europese Commissie, waaruit blijkt dat veel Europeanen Israël beschouwen als het grootste gevaar voor de wereldvrede. Vorig jaar belegde de Europese Commissie een conferentie over het groeiende antisemitisme in Europa. We willen minister Bot aanmoedigen om het antisemitisme in Europa blijvend onder de aandacht te brengen van de Europese Unie en haar lidstaten, want deze echo van de 20^e eeuw moet niet doorklinken in de 21^e eeuw, aldus Huizinga.
---