Gemeente Dordrecht


---

Inwoners met korting naar 'Dromen van Dordrecht'

Exclusief aanbod Dordrechts Museum voor Dordtenaren

Karin Notenboom

Op woensdag 25 mei om 13.00 uur gaat de publieksactie rondom de expositie 'Dromen van Dordrecht' van het Dordrechts Museum van start. Vanaf die datum krijgen Dordtenaren huis-aan-huis een folder in de brievenbus met daarin een kortingsbon ter waarde van 2,50 euro voor een bezoek aan de expositie 'Dromen van Dordrecht'. Cultuurwethouder J.W. Spigt en museumdirecteur P.J. Schoon geven het startschot voor de unieke actie door de eerste folder uit te reiken aan de bewoners van de C. van Beverenstraat 42 in Dordrecht.
Sinds 3 april is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling 'Dromen van Dordrecht' te bewonderen door het publiek. Cultuurwethouder J.W. Spigt en museumdirecteur P.J. Schoon zijn zo enthousiast over deze expositie, dat zij van mening zijn dat geen Dordtenaar deze expositie zou mogen missen! Beiden hopen met de actie ook inwoners te bereiken die 'normaal gesproken' niet in het Dordrechts Museum op bezoek gaan, zoals jongeren en allochtone Dordtenaren.

Dromen van Dordrecht
In het Dordrechts Museum is tot en met 21 augustus 2005 een tentoonstelling te zien onder de titel: `Dromen van Dordrecht, buitenlandse kunstenaars schilderen Dordrecht tussen 1850-1920'

Meer nog dan Amsterdam en Rotterdam groeide de stad Dordrecht in de loop van de 19de eeuw uit tot een echte lievelingsplek voor kunstenaars vanuit heel Europa. Bijna 300 schilders bezochten tussen 1850 en 1920 de stad. In eerste instantie zijn het vooral de Engelsen die, in het voetspoor van William Turner, op zoek gaan naar de 17deeeuwse stad van Aelbert Cuyp.

In de tweede helft van de 19de eeuw kwamen de buitenlandse kunstenaars af op het pittoreske karakter van Dordrecht, een stad met huizen die, net als in Venetië en Amsterdam, letterlijk in het water staan en die aan alle kanten door het water omgeven is. `Dordt'stond ook bekend als een nog ongerepte stad waarvan de `horizon' nog niet vervuild was door zware industrie.

Vele Engelse, Belgische, Franse, Duitse, Oostenrijkse, Scandinavische en Amerikaanse kunstenaars brachten in deze periode een al dan niet langdurig bezoek aan de stad. Van de kunstenaars Boudin, Corot, Daubigny, Hermanns, Jongkind, Liebermann, Luce en Whistler zijn werken bekend met de stad Dordrecht als onderwerp. Ook minder bekende kunstenaars als Blau, Boggs, Campbell Noble, Jettel, Jernberg, Lebourg, Skanberg en Vallée vonden hun weg naar het verstilde Dordrecht. De Franse impressionist Eugène Boudin die in 1884 een maand lang in Dordrecht verblijft, schrijft zelfs aan een vriend dat hij de stad ervaart als `une vraie colonie artistique'.

De stad en de rivier
Op 11 augustus 1899, komt de bekende Franse beeldhouwer Auguste Rodin naar Dordrecht: `Vanochtend', zo schrijft hij in een brief, ,,heb ik de 17de eeuw niet verlaten, het is hier alles nog hetzelfde, het is Cuyp, Van Goyen, Salomon van Ruysdael, alles hetzelfde als toen, wat is dit mooi, wat moeten de mensen in Holland gelukkig zijn". De letterlijke leidraad van de tentoonstelling is de stad aan het rivierfront en de blauwe rivier slingert dan ook door alle zalen heen. Dat sommige kunstenaars niet alleen belangstelling hadden voor de stad, maar ook voor het unieke poldergebied rondom Dordrecht, waaronder het nog altijd beroemde Kinderdijk, is in Dromen van Dordrecht eveneens te zien.

Unieke presentatie

Een topkunstenaar die in 1884 een maand lang in Dordrecht verbleef is Eugène Boudin. Een zaal met negen schilderijen van hem met gezichten op Dordrecht, straatjes en de omgeving van Dordrecht prijken hier in volle glorie, samen met schilderijen van zijn vriend J.B. Jongkind. Een nooit eerder getoonde tekening van Vincent van Gogh, tere aquarellen van James McNeill Whistler en schetsboeken van William Turner zijn te zien in het prentenkabinet.

Buitenlandse bruiklenen
Nagenoeg alle schilderijen, schetsen en tekeningen die deel uitmaken van de tentoonstelling zijn geleend van diverse musea en particuliere verzamelaars uit heel Europa.

RKD
Er is voor de totstandkoming van de tentoonstelling uitgebreid onderzoek gedaan naar kunstenaars en kunstwerken die Dordrecht als onderwerp van hun artistieke oeuvre hebben gekozen. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD) te Den Haag en het Dordrechts Museum werkten intensief samen om een groot aantal digitale bestanden van de RKD-website over het onderwerp Dromen van Dordrecht operationeel te maken. Van bijna alle kunstenaars op de tentoonstelling is via de database RKDImages ter plekke meer informatie te verkrijgen in woord en beeld.

Stadsarchief
Het Stadsarchief Dordrecht speelt als tentoonstellingspartner een grote rol en vult de schilderkundige impressies van Dordrecht aan met bijzonder fraai archiefmateriaal, waarin de artistieke aantrekkingskracht van Dordrecht op buitenlandse kunstenaars bijna voelbaar is. Persoonlijke getuigenissen in de vorm van brieven, foto's, reisverslagen, ansichtkaarten en zelfs filmbeelden schetsen een levend beeld van het 19de en vroeg 20ste eeuwse Dordrecht.

Boek
In een speciale, rijk geïllustreerde publicatie over Dromen van Dordrecht wordt getracht een antwoord te vinden op de vraag naar de `droom' die de buitenlandse kunstenaars koesterden. Wat verwachtten zij in Dordrecht te vinden? Wat troffen zij hier aan? Het boek Dromen van Dordrecht geeft niet alleen een uitvoerig beeld van de buitenlandse kunstenaars die in de negentiende eeuw Dordrecht bezochten, het beschrijft ook de invloed die deze kunstenaars op hun Nederlandse collega's hadden.

PDF icoon Dromenhuisaanhuis3.pdf

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie
Vincent van der Kerk
Dordrechts Museum, PR & Marketing
telefoon (078) 648 21 47