Stichting Wakker Dier

Actie in den haag tegen versnipperen levende haantjes Persbericht - 25 mei 2005

Wakker Dier protesteert tegen Battle of the sexes in de bio-industrie

Onder het motto geef Minister Veerman een extra snipperdagvoert Wakker Dier actie in Den Haag n.a.v. de brief van landbouwminister Veerman vandaag aan de Kamer waarin hij aangeeft het versnipperen of vergassen van eendagskuikens beide acceptabel te vinden. Een kip zal op het Plein voor de Tweede kamer fotos van het kabinet door de versnipperaar halen.
Het kabinet dat zijn mond vol heeft over normen en waarden laat geen enkel kritisch woord horen over het volstrekt onethisch standaard doordraaien van kuikens. Hiermee toont Veerman weer aan de leiband van de bio-industrie te lopen. Alternatieven als Dubbeldoelrassen en het sexen van sperma/eieren worden door Veerman niet eens genoemd of alleen beschreven zonder enige beleidsmaatregel. Jaarlijks worden er 50 miljoen eendagskuikens versnipperd. Kuikens versnipperen
Jaarlijks worden alleen al in Nederland ongeveer 50 miljoen kuikens versnipperd of vergast. Deze kuikens zijn voor het overgrote deel een restproduct van de eiersector: het zijn de haantjes van het legras die uiteraard geen eieren leggen maar ook lang niet zo snel groeien als de doorgefokte vleesrassen van kippen. Omdat met het vetmesten van deze leghaantjes dus minder vleesrendement te halen is, worden zij massaal versnipperd of vergast. Daarnaast worden jaarlijks ongeveer 400 miljoen turbokuikens in Nederland vetgemest voor kippenvlees. De kuikens die de absurd snelle groei niet helemaal kunnen bijbenen (letterlijk want een groot deel heet gewrichtsonstekingen door de absurd snelle groei) worden ook in de versnipperaar gegooid, vergast of gewoon tegen de hak van de boerenlaars doodgeslagen.

Alternatieven
De bron van dit grootschalig onethisch versnipperen van kuikens is het enorm doorfokken van kippen: de legrassen leggen in plaats van 15 wel 300 eieren per jaar, de vleesrassen groeien in 6 weken tijd uit tot vleesklompen van anderhalve kilo. Kippenmesters gebruiken dan ook geen van allen de haantjes van de legrassen en deze worden om die reden doorgedraaid als tomaten. De kippensector zou verboden moeten worden de kuikens door te draaien. Daarnaast zijn er ook al jaren technische mogelijkheden om sperma en eieren te sexen. Bij een aankondiging van een verbod op het versnipperen zal de industrie in zeer korte tijd praktijkrijpe apparatuur kunnen maken.

Actie op Binnenhof
Wakker Dier zal vandaag vanaf 15.30 uur actie voeren op het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer; met een versnipperaar zal het kabinet symbolisch hetzelfde lot krijgen van enkele kippen als dit kabinet de kuikens toewenst. Het kabinet Balkenende is het dieronvriendelijkste kabinet aller tijden en behoord dringend op non-actief te worden gesteld. Welzijnsregels voor varkens, kippen, nertsen en veel andere dieren zijn teruggedraaid. Vorig jaar voerden de grootste dierenorganisaties ook al actie tegen het middeleeuwse dierenwelzijnsbeleid van het kabinet Balkenende II. Met de brief over het versnipperen en vergassen geeft het kabinet wederom blijk van geen enkel gevoel voor wat leeft in de samenleving. Burgers zullen het kabinetsstandpunt absoluut niet begrijpen.