Lankhorst Public Relations

Literair hotelspoor in Cornwall & Devon Cornwall & Devon

Literair (hotel)spoor door Cornwall & Devon

Agatha Christie, Daphne du Maurier, Sir Arthur Conan Doyle, Charles Dickens, Kenneth Graham, Rosamunde Pilcher. Allemaal grote schrijvers die zich lieten inspireren door sfeer, cultuur, landschap en bewoners van de graafschappen Cornwall & Devon. Toeristen met een passie voor lezen kunnen het zuidwesten van Engeland ontdekken in het spoor van deze beroemde auteurs. Veel hotels waar de schrijvers rust en literaire concentratie zochten, bestaan nog steeds.

Agatha Christie

Liefhebbers van detectives reizen af naar badplaats Torquay, de geboortegrond van Agatha Christie (1890-1976) in Devon. Het lokale museum bezit de enige Agatha Christie expositie ter wereld. En Torquay speelt een hoofdrol in Agatha Christies Rivièra, een route langs de kust met vele locaties uit haar spannende boeken. Zoals Hotel Imperial waar Miss Marple het mysterie van de Sleeping Murder oploste en Burgh Island Hotel waar Christie De tien kleine negertjes schreef.

Daphne du Maurier

Cornwall eert haar eigen grote schrijfster: Daphne du Maurier (190701989). Ze streek in 1926 in kustplaats Fowey neer. Wereldberoemd is haar boek Jamaica Inn, gebaseerd op de rijke historie van Cornwall waarin de zee en scheepswrakken een belangrijke rol spelen. De Jamaica Inn stamt uit 1789 en de herberg, gelegen tussen Bodmin en Launceton, is nog steeds een populaire bestemming voor literaire toeristen. Vanuit Fowey zijn diverse routes te volgen en worden door gidsen begeleide tochten georganiseerd.

[Folder%20Kunst%20en%20literatuur%20Cornwall%20en%20Devon%202005%20afm %205-10.jpg]

Meer voorbeelden

Sir Arthur Conan Doyle vond in Buckfastleigh de inspiratie voor The Hound of the Baskervilles. Hij woonde bovendien enige tijd in het Old Duchy Hotel in Princetown. Charles Dickens logeerde regelmatig in Exeter (Devon). Hij zat vaak in de Turks Head Pub, die figureerde in Pickwick Papers. Volgens overlevering begon hij in deze pub ook aan zijn roman Nicholas Nickleby. Vanuit het Royal Clarence Hotel wordt een Dickens Tour georganiseerd.

De naam van jeugdboekenschrijver Kenneth Graham prijkt in het gastenboek van zowel het Fowey Hotel als het Greenbank Hotel in Falmouth. Op het laatste adres zijn reproducties te zien van brieven die in het boek The Wind in the Willows voorkomen.

En Rosamunde Pilcher gebruikte het schitterende West Pinwith gebied in Cornwall als decor voor zes van haar romans. In twee daarvan duikt het Sands Hotel op, waarvoor het Carbis Bay Hotel in St. Ives model stond.

De nieuwe Nederlandstalige brochure Kunst, Kunstnijverheid, Literatuur belicht de link tussen schrijvers en Cornwall & Devon. Tevens bevat het gidsje informatie over musea, galerieën en theaters.

De gratis brochure is aan te vragen via de website www.cornwall-devon.com