Ingezonden persbericht


Persbericht
25 mei 2005

Bisschoppen op Europese tournee voor armoedebestrijding en Millenniumdoelstellingen

Cordaid medeorganisator van rondreis kerkleiders langs Europese hoofdsteden

Katholieke bisschoppen en kardinalen uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika zijn deze week - terwijl de leiders van de G8 landen zich voorbereiden op de G8 top in Gleneagles, Schotland in juli 2005 - samen met hun Europese collega's een tournee door Europa gestart om druk uit te oefenden op regeringsleiders van de rijke landen om werk te maken van armoede-bestrijding, zoals uiteen gezet in de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

De kerkelijke leiders bezoeken de Europese hoofdsteden Berlijn, Londen, Parijs en Brussel en spreken met regeringsvertegenwoordigers en parlementsleden, waaronder de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, de Britse minister van Financiën Gordon Brown en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie. Europese bisschoppen sluiten zich bij ieder bezoek bij de delegatie aan. Namens Nederland is bisschop Van Luyn van Rotterdam op 30 mei in Brussel aanwezig, als er ontmoetingen zijn met de Europese Commissie.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Cordaid is - als onderdeel van het internationale katholieke netwerk CIDSE - een van de organisatoren. De kerkleiders uit ontwikkelings-landen zijn: Kardinaal Oscar Andrès Rodriguez Maradia uit Honduras, Kardinaal Telesphore Toppo uit India, Aartsbisschop Berhaneyesus Souraphiel uit Ethiopië, Aartsbisschop Medardo Joseph Mazombwe uit Zambië and Aartsbisschop John Onaiyekan uit Nigerië.

In een gezamenlijke verklaring die vandaag in startplaats Berlijn is uitgegeven, roepen de kerkelijke leiders de G8 op 'met visie en gedreven leiderschap' de armoedebestrijding aan te pakken: 'We willen rijke landen er op wijzen dat armoedebestrijding wereldwijd meer is dan een morele plicht. Armoedebestrijding is werkelijk mogelijk, de benodigde middelen zijn aanwezig. Wat nodig is, zijn visie en gedreven leiderschap.

De kerkelijke leiders benadrukken dat de G8 top in juli 2005 een unieke kans biedt voor wereldwijde rechtvaardigheid in hulp, handel en schuld, omdat deze vooraf gaat aan de Millenniumtop van de Verenigde Naties in september 2005. Daar wordt de voortgang van de in 2000 gemaakte afspraken over armoedebestrijding geëvalueerd. Tevens roepen de bisschoppen en kardinalen de politici op om te luisteren naar de eisen die CIDSE stelt in haar lobby campagne 2005 over schuldenlastkwijtschelding, meer en efficiëntere hulpverlening en verbeteringen in handelspolitiek.

CIDSE houdt een kaartenactie richting de Britse regering. Gordon Brown neemt morgen in Londen op Downingstreet 10 ruim 180.000 ondertekende briefkaarten 'Keep your word, make poverty history' in ontvangt. Cordaid houdt in Nederland een vergelijkbare kaartenactie 'Maak het waar, armoede de wereld uit', de kaarten worden in september voorafgaande aan de VN Millenniumtop aan Minister President Balkenende aangeboden.Ingezonden persbericht