Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (25/5)

TILBURG, 25 mei 2005

Incident gevaarlijke stof bij binnenzwembad school snel onder controle

TILBURG: Vanmorgen is omstreeks 10.40 uur bij werkzaamheden bij een klein binnenzwembad in een school voor speciaal onderwijs aan de Karel Boddenweg een kleine hoeveelheid gevaarlijke stof vrijgekomen. Er raakte niemand gewond. De stof is bij metingen door de brandweer rondom het gebouw niet aangetroffen. Er is daarom geen gevaar voor de Volksgezondheid ontstaan. Uit voorzorg werden de bewoners van een nabij gelegen woonwagenkamp geadviseerd hun ramen en deuren te sluiten. Rond 12.30 uur werd het schoolgebouw weer vrijgegeven.

Het incident gebeurde bij de bereiding van chloor toen een deel van de inhoud van een klein vat natriumhypochloriet en een deel van de inhoud van een klein vat zwavelzuur met elkaar in aanraking kwamen en er een chemische verbinding ontstond. De twee medewerkers die bezig waren met deze werkzaamheden sloegen direct alarm. Brandweer, politie en GHOR kwamen direct ter plaatse waarna de leidinggevenden van deze diensten middels het zogenaamde motorkapoverleg afspraken maakten om het incident in gezamenlijkheid te bestrijden.

De 43 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar die zich elders in het schoolgebouw bevonden, zijn samen met hun leerkrachten naar het hoofdgebouw aan de overzijde gegaan, alwaar zij werden ondergebracht in de aula. Al snel bleek uit het onderzoek van de medewerkers van de GHOR dat er niemand gewond was geraakt. De politie zette met zes agenten wegen in de omgeving af.

De brandweer, die met circa 25 brandweerlieden ter plaatse kwam, verrichte metingen rondom het gebouw. Uit voorzorg werden de bewoners van een woonwagenkamp geadviseerd hun ramen en deuren te sluiten. Bij de metingen zijn geen gevaarlijke stoffen aangetoond. Een speciaal gaspakteam van de brandweer is daarop de ruimte binnengegaan en heeft de twee vaten afgesloten en een groter vat daarom heen gedaan. Na de nodige ventilatie werd om 12.30 uur dit schoolgebouw weer vrijgegeven. De kinderen zijn met de taxibusjes op de gebruikelijke tijd rond 12.45 uur naar huis gegaan.

Een medewerker van het milieuteam van de politie is ter plaatse gekomen. Hij stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van het incident.

Politie maakt aan eind aan vermeende gijzeling

TILBURG: De politie in Tilburg heeft dinsdagavond de handen vol gehad aan een naar later bleek valse melding van gijzeling. Een 38-jarige Tilburgse meldde gisteravond rond 18.00 uur aan de politie dat haar 31-jarige vriend tegen zijn wil werd vastgehouden in een woning aan de Kruizemuntweg. De politie die de melding serieus nam, arresteerde omstreeks 20.15 uur de twee vermeende gijzelnemers. Later op de avond bleek dat het verhaal van de meldster niet klopte. Hierop is zij aangehouden. De twee verdachten die eerder werden opgepakt zijn daarop vrijgelaten.

De politie kreeg gisteravond omstreeks 18.00 uur een melding dat een naar later bleek 31-jarige Tilburger tegen zijn wil in een woning aan de Kruizemuntweg zou worden vastgehouden. De melding werd gedaan door de 38-jarige vriendin van het slachtoffer. Door de Officier van Dienst werd het protocol Gijzelingen in werking gesteld. Daarmee werden leidinggevenden, de Officier van Justitie, een arrestatieteam en een politie- onderhandelaar opgeroepen. Tevens werd een ambulance van de GGD op voorhand gewaarschuwd

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat het om personen ging die elkaar goed kennen. Ook zou er in de flat sprake zijn van drugsgebruik. Verder kwamen er aanwijzingen dat er in de woning geen sprake was van een dreigende situatie. Rond 20.15 uur heeft de politie de woning betreden. Volgens het slachtoffer was er niets aan de hand. Gelet op de eerdere melding en de verklaring die zijn vriendin bij de politie had afgelegd, heeft de politie toch in overleg met de Officier van Justitie de twee andere personen die zich in de flat bevonden, aangehouden. Het gaat om een 44-jarige vrouw en een 30-jarige man. Aan het bureau ontstonden tijdens het verhoor van alle partijen ernstige twijfels over het verhaal van de meldster. Zij is daarop aangehouden. De twee eerder aangehouden verdachten zijn in vrijheid gesteld. Tijdens het verhoor gaf de meldster vanmorgen toe dat zij boos was geworden op haar vriend omdat hij niet mee naar huis wilde, ze had toen uit kwaadheid de melding gedaan. De politie maakt proces-verbaal op en beraadt zich op eventuele verdere stappen tegen de vrouw vanwege de gemaakte uren en kosten.

Jongen opgepakt na mishandeling moeder

TILBURG De politie heeft gistermiddag omstreeks 17.30 uur in de wijk Heuvel een 17-jarige jongen aangehouden die in de ouderlijke woning zijn 45-jarige moeder had mishandeld. Tussen het tweetal ontstond een woordenwisseling waarna hij zijn moeder volgens haar met gebalde vuisten in het gezicht sloeg en probeerde haar keel dicht te knijpen. Zij kon door haar man worden ontzet. Ook vernielde hij een paar stoelen. De jongen die door een aandoening snel agressief wordt, zorgt al langer voor veel problemen in het gezin. E politie maakt proces-verbaal op en neemt contact op met hulpverleningsinstantie.

Winkeldief opgepakt

TILBURG: In een supermarkt aan de Broekhovenseweg is gisteren aan het eind van de middag een 40-jarige Tilburger betrapt op het stelen van 5 flessen wijn. De dief had de flessen in zijn schoudertas gestopt en was zonder deze af te rekenen de winkel uitgelopen. Buiten wilde hij er vandoor gaan op zijn scooter, maar een beveiligingsbeambte slaagde erin hem van de tweewieler af te trekken. Het voertuig was voorzien van een vervalst plaatje en is daarom voor onderzoek meegenomen naar het bureau. Tegen de dief wordt proces-verbaal opgemaakt.

Politie houdt op aanwijzing getuige trekhaakdief aan

TILBURG: De politie heeft gisteravond omstreeks 23.30 uur op de Bisschop Bekkerslaan een 20-jarige Tilburger aangehouden, die had geprobeerd een trekhaak van een auto merk Toyota te stelen. De politie kon de verdachte op aanwijzing van een getuige die de dief bezig zag, aanhouden. De verdachte had in zijn jas twee steeksleutels en een tang. Aan de trekhaak waren sporen van gebruikt gereedschap te zien. Aan het bureau legde de verdachte een bekentenis af. Hij verklaarde dat ze thuis een zelfde auto hadden, daarvan was de trekhaak gestolen. Nu wilde hij daarom hetzelfde doen. Hij krijgt een proces-verbaal.

Arrestatie na huiselijk geweld

TILBURG: De politie heeft gisteravond in een woning op de Sibeliusstraat omstreeks 23.00 uur een 27-jarige Tilburger aangehouden die kort daarvoor zijn 17-jarge vriendin had mishandeld. De verdachte is in verzekering gesteld. Jaloezie is wellicht de drijfveer geweest van een 27-jarige Tilburger die gisteravond in de woning zijn vriendin met gebalde vuisten meerdere keren tegen het lichaam heft geslagen. Ook zou hij haar aan haar haren door de woning hebben getrokken. Volgens de verdachte had hij alleen met de vlakke hand hebben geslagen. Hij was boos geworden toen hij zag dat zijn vriendin buiten met een andere man stond te praten. De politie stelt een nader onderzoek in.

Politie houdt inbreker aan

TILBURG: De politie heeft vannacht een 39-jarige Tilburger die verdacht wordt van betrokkenheid bij een woninginbraak aan het Dudokhof alwaar door drie daders veel geweld is gebruikt tegen de bewoner. Een onderzoek naar de mededaders loopt nog.

Een bewoner aan het Dudokhof werd vannacht omstreeks 03.00 uur wakker. Hij ging naar beneden en zag buiten een man voor de woning staan. De bewoner ging in de woonkamer zitten. Hij zag dat een deur openging en een onbekende man vanaf de trap de woonkamer in kwam. De indringer had een soort wapen in zijn rechterhand. De bewoner moest de sleutel pakken en de voordeur open maken. Hierna werd hij door twee mannen die voor de deur stonden en de inbreker die hij in zijn woning betrapt had meerdere keren met gebalde vuisten geslagen en terwijl hij op de grond lag tegen zijn lichaam geschopt . Het slachtoffer is gewond aan zijn neus en heeft schaafwonden op zijn linkerelleboog en voet. De politie is na de melding direct met een onderzoek in de buurt gestart. Agenten hielden op de Veldhovenring een hen bekend persoon staande die al vaker voor inbraken met de politie in aanraking is geweest. Politiehond Laro volgde vanaf de woning waar het incident had plaats gevonden een geurspoor en kwam uit bij de al staande gehouden verdachte, die daarop is aangehouden. Het gaat om een 39-jarige Tilburger. Hij is in verzekering gesteld. Een onderzoek naar de mededaders loopt. Er is vandaag een technisch sporenonderzoek ingesteld. Ook zijn gezinsleden van het slachtoffer en buurtbewoners gehoord.

Auteur: Willem van Hooijdonk