Digitale Gemeente Houten

Huisartsenstaking tegen de nieuwe wet

zaterdag 21 mei 2005 - Bron: Houtense huisartsen

Op 25, 26 en 27 mei staken de huisartsen in Nederland. Ook de huisartsen in Houten doen mee aan deze landelijke staking. De redactie van www.houten.com heeft van de Houtense huisartsen een verklaring ontvangen over de staking. Hieronder leest u het volledige bericht.


-o-o-o-o-o-

De huisartsen gaan staken, omdat de minister plannen heeft, waar wij het niet mee eens zijn. Niemand vindt een staking leuk. Patiënten rekenen op hun huisarts, en die kan er niet voor hen zijn. En de huisarts wil ook liever mensen helpen. Als u boos wordt is dit terecht. Maar wordt dan boos op de minister, de oorzaak van de staking. Zijn plannen zijn nog vreselijker dan deze staking. Vanwege die vreselijke plannen zijn de huisartsen niet normaal bereikbaar op 25, 26 en 27 mei en wordt u verwezen naar het landelijk noodnummer 112, de spoedeisende hulp van het ziekenhuis of de spoedgevallenopvang van de huisartsen.

Volgens de minister gaat het om geld
De minister doet alsof het conflict over geld gaat: de huisartsen verdienen genoeg, en hij heeft net miljoenen extra toegezegd voor de huisartsenzorg. Wat hij er niet bij vertelt is dat de huisartsen steeds meer zijn gaan doen voor hetzelfde geld, erg goedkoop zijn en dat die miljoenen eerst van ons zijn afgepakt. We gaan er nu nog maar 15.000 euro op achteruit in plaats van 20.000 euro. Maar het gaat niet om geld.

Volgens ons gaat het om u
In de eerste plaats protesteren wij tegen de nieuwe zorgverzekeringswet. Deze wet moet per 1 januari 2006 ingaan. Deze wet regelt dat de zorgverzekeraar de baas wordt over de gezondheidszorg.

Dit is wat de zorgverzekeraar dan mag doen:
· De zorgverzekeraar bepaalt wat een behandeling mag kosten. Als het duurder is, moet u het verschil zelf bijbetalen, of u moet een goedkopere dokter zoeken. Die goedkopere dokter voor bijvoorbeeld de behandeling van hoge bloeddruk, kan in een andere stad zitten. Voor uw allergie moet u weer naar een andere dokter, want die is daarin weer goedkoop. Deze dokters hebben niet het totale overzicht over de patiënt, en zorgen niet voor 24-uurs-zorg.
· De zorgverzekeraar bepaalt wat goede zorg is. Uw huisarts moet afspraken maken met uw zorgverzekeraar over wat ze wel en niet mogen doen, en hoe. De zorgverzekeraar bepaalt of uw huisarts uw wondjes mag hechten, uw suikerziekte mag behandelen, uw anticonceptie mag regelen. De zorgverzekeraar bepaalt of uw huisarts extra assistentes moet hebben of meer patiënten in de praktijk moet hebben. Elke zorgverzekeraar bepaalt haar eigen regels.
· De zorgverzekeraar krijgt uw medisch dossier. Uw huisarts moet vertellen waarom hij u behandelt. De zorgverzekeraar kan met die informatie financieel haar voordeel doen. Maar dit zorgt er ook voor dat u niet vrijuit kan praten bij de dokter, want uw gegevens gaan naar de zorgverzekeraar. Alles wat u zegt tegen de dokter, kan door de zorgverzekeraar tegen u gebruikt worden.

De huisarts wil er voor u zijn
De huisarts is er voor de patiënt. Om dit in de toekomst ook nog te kunnen zijn, vragen wij de politiek om het volgende te regelen: · een huisarts die u mag bezoeken zo vaak als nodig is, zonder eigen bijdragen
· een huisarts die het overzicht houdt over uw gezondheidssituatie · een huisarts die u mag bezoeken voor wat u nodig vindt, zonder dat u gedwongen wordt een andere dokter te bezoeken
· een huisarts die doet wat goed voor u is, en niet wat uw verzekeraar goed vindt
· een huisarts die kan werken volgens moderne eisen: voldoende assistentie, goede technische instrumenten, mogelijkheden voor verbetering van de zorg
· een huisarts die samenwerkt met andere werkers in de zorg, en niet met hen concurreert

De zorgverzekeraar gaat het om winst. Als deze minister zijn zin krijgt, als de zorgverzekeraar de baas wordt, gaat het om geld, en niet om u. Dit is niet goed voor de patiëntenzorg. Zo willen wij niet werken. Zo kunnen wij niet werken. Daarom zijn wij er even niet voor u, en staken wij. Om te voorkomen dat u straks helemaal niets meer aan ons heeft.

Uw huisartsen

Meer informatie
Acties bij u in de buurt
Landelijk actienieuws

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2005 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).