Dienstenbond CNV

Goede tijden, slechte tijden
25-05-2005

Gedateerd 25 april 2005 hebben wij u laten weten dat de Raad van Bestuur VendexKBB ons had uitgenodigd op 9 mei 2005. De voorzitter van de Raad van Bestuur, Ed Hamming, heeft toen de aftrap gegeven voor de CAO-onderhandelingen. Dat is nieuw.

VendexKBB heeft besloten dat de CAO-onderhandelingen voortaan strak gecoördineerd gaan worden. De holding heeft de afgelopen tijd onderzoek gedaan naar de arbeidsvoorwaarden van alle werkmaatschappijen en deze vergeleken met wat elders in de detailhandel wordt betaald. De conclusie is dat de werkmaatschappijen van VendexKBB niet marktconform belonen en daar wil men graag verandering in aanbrengen. Overigens wil men ons het onderzoeksrapport niet geven. Wij moeten er maar op vertrouwen dat het klopt wat men beweerd. Als VendexKBB wil dat wij over aanpassingen praten dan moeten wij toch tenminste over dezelfde gegevens beschikken.

Men wil naar een werkweek van 38 uur, men vindt de toeslagen niet meer van deze tijd en men wil meer flexibiliteit in de beloning en inzet van uren. Als het goed gaat, gaat het alle werknemers goed, als het slecht gaat dan moet iedereen in de ellende delen. Verder is de holding van mening dat u daar geen bezwaar tegen heeft, want Bureau McKinsey heeft uitgezocht dat de meeste werknemers het helemaal niet erg vinden om langer te werken en dat driekwart zich kan vinden in een variabel beloningssysteem. Velen van u willen misschien ook wel langer werken, maar wel tegen het geldend uurloon. Maar dat wordt hier niet bedoeld. En velen van u willen ook best een variabele beloning, maar niet in plaats van het huidige salaris. En dat bedoeld de holding ook niet!

De werkmaatschappijen moeten nu voorstellen formuleren en met ons de onderhandelingen starten. Wat ze gaan voorstellen is de keuze van de betrokken directie zelf maar de uitkomst laat zich raden. Tot op heden zijn er nog geen voorstellen door werkmaatschappijen ingediend en er zijn ook nog geen afspraken gemaakt om de onderhandelingen op te starten.

Wij hebben de werkmaatschappijen laten weten de CAO-onderhandelingen van 2004 graag te willen voortzetten. Uitzondering hierop zijn V&D omdat deze CAO nog loopt tot eind 2005 en Praxis omdat daar al afspraken voor 2004 zijn gemaakt. Wij hebben aan onze voorstellen die er al lagen een looneis van 1,25% per 1 januari 2005 toegevoegd.

Maar als men niet met ons wil praten kunnen er ook geen afspraken gemaakt worden over een loonsverhoging. Wij vinden dit een ongewenste situatie en het getuigt niet van een goed werkgeverschap. Het wordt dus geen gemakkelijk jaar en dat betekent dat wij moeten laten zien wat wij waard zijn. Samen staan wij sterker. Probeer daarom uw ongeorganiseerde collega te overtuigen van het nut van het lidmaatschap van CNV Dienstenbond.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van deze info, neem dan gerust contact op met bestuurder, Geert B. Rijzinga. Telefoon 023 5670615 of e-mail g.rijzinga@cnvdibo.nl