Stork Groep NV

Uitbreiding ontwikkelopdracht Stork Aerospace voor In-flight Opening Doors JSF met US$ 16 miljoen

Totaal JSF-orders Stork van $125 naar ruim $140 mln

EL SEGUNDO (California, USA)/ NAARDEN - Northrop Grumman Corporation (California, VS) heeft vandaag met Stork Aerospace een contract getekend voor de uitbreiding van de reeds bestaande opdracht voor de ontwikkeling en prototype productie van verschillende 'In-flight Opening Doors' (deuren/luiken) voor de F-35 Joint Strike Fighter. Het bestaande contract ter waarde van US$ 55 miljoen wordt met US$ 16 miljoen uitgebreid tot een totaalwaarde van US$ 71 miljoen. Het totaal aan JSF-orders waarvoor Stork verantwoordelijk is, is daarmee gestegen tot ruim US$ 140 miljoen. De totale JSF-omzet van de Nederlandse luchtvaartindustrie komt hiermee op US$ 228 miljoen.

De uitbreiding van het engineering contract betreft extra werk voor het optimaliseren van de ontwikkelingsactiviteiten en geldt voor de loop van 2005. Stork Aerospace heeft Nederlandse engineering bureaus benaderd voor hun mogelijke participatie in dit nieuwe deel van het contract voor ca. 25% van de in Nederland te realiseren contractwaarde.

De Joint Strike Fighter telt meer dan 20 deuren en luiken, waaraan gedurende operationeel gebruik extreme eisen worden gesteld. Zo moeten zij tijdens de vlucht bij hoge snelheden en onder extreme omstandigheden (hitte, koude) kunnen worden geopend en gesloten, en dat gedurende tientallen jaren. Door middel van geavanceerde ontwerp- en productietechnieken en materialen kan Stork hieraan tegemoet komen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Stork Fokker in Hoogeveen en Papendrecht, in Fort Worth (Texas, USA) en El Segundo (California, USA).

Andere bijdragen van Stork Aerospace aan het JSF-project betreffen het ontwerp en de prototype productie van de elektrische bekabeling voor de F-35, bekabeling en structuurdelen voor de Pratt & Whitney motoren en de randen en de beweegbare delen van de vleugels en de staart van het vliegtuig.

"Met zijn unieke combinatie van revolutionaire technologie en doorontwikkelde beproefde technologie afkomstig uit landen over de hele wereld, biedt de F-35 de strijdkrachten de beste prijs/prestatie verhouding", zegt Janis Pamiljans, Vice-President en F-35 Program Manager van Northrop Grumman. "Nu de ontwikkeling op volle toeren draait, moeten we blijven profiteren van de kennis van de internationale partners. Het gaat immers om de ontwikkeling van een vliegtuig met ongekende operationele eigenschappen voor zowel militaire als humanitaire taken".

Erick Vink, Executive Vice-President JSF bij Stork Aerospace: "Wij zijn trots op deze uitbreiding van onze samenwerking met Northrop Grumman in het JSF-project. Door inschakeling van de Nederlandse engineering bureaus kan het Nederlandse aerospace cluster gezamenlijk een innovatieve bijdrage aan het JSF-project realiseren waardoor de positie van het cluster versterkt wordt."

Stork Aerospace ontwikkelt en produceert hoogwaardige componenten en systemen voor de lucht- en ruimtevaartindustrie en levert geïntegreerde servicediensten en producten aan eigenaren en gebruikers van vliegtuigen. In 2004 boekte de groep met 3.182 medewerkers een omzet van 495 miljoen van de totale Stork omzet van 1,82 miljard.

Informatie voor de pers:
Stork N.V.
Dick Kors
Tel.: 035 - 695 75 75 of 06 - 51 98 40 54

Stork N.V. Postbus 5004 1410 AA Naarden Tel: +31 (0)35 695 75 75 Fax: +31 (0)35 694 54 14