Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Het einde van Noordeinde?
Uitzenddatum: Wo. 25 mei 2005, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit

Een inwoonster van Noordeinde ontdekte het bij toeval in de bibliotheek: haar dorp dreigt te worden opgeofferd voor een omlegging van de IJssel. Niemand is ingelicht. In Netwerk een reportage over de woede en frustratie van de inwoners van Noordeinde.

Project-IJsseldelta
Project-IJsseldelta moet vier grote veranderingen in het landschap in het gebied verenigen: er moet meer ruimte komen voor de IJssel om overstromingen te voorkomen, de nieuwe Hanzelijn moet aangelegd worden, de stad Kampen wil met duizenden woningen uitbreiden en de N50 moet een A50 worden.

Bypass
De organisatie is een samenwerkingsverband tussen ministeries, de provincie Overijssel, de gemeenten Kampen, Zwolle, Zwartewaterlanden en het waterschap Groot Salland. Er zijn vijf scenarioâs bedacht waardoor de IJssel een stuk verlegd wordt door een bypass. Twee dorpjes komen door het project in gevaar: Kamperveen en Noordeinde.

Bij toeval
Noordeinde ligt echter in Gelderland en is niet op de hoogte gesteld van het miljoenenproject. Zelfs de bewoners van de boerderijen die door een van de plannen komen te verdwijnen, wisten van niets. Een inwoner van het dorpje kwam de plannen bij toeval tegen bij een bezoek aan de bibliotheek in Kampen, drie dagen voor het verstrijken van de inspraaktermijn.

Inspraak
De dorpelingen van Kamperveen hebben een zesde scenario bedacht waardoor hun dorp gespaard zou blijven. In drie dagen hebben de Noordeinders een soortgelijk scenario opgezet. De projectgroep-IJsseldelta gaat kijken of dit technisch haalbaar is. Vanaf 10 juni worden de eerste resultaten van de inspraakprocedure bekend gemaakt.

Netwerk sprak met verschillende betrokkenen, onder wie gedeputeerde T. Rietkerk van Overijssel, wethouder ruimtelijke ordening J. Klein van Oldenbroek en Jan Dekker, een van de boeren wiens boerderij dreigt te verdwijnen. Vanavond is er een overleg tussen de inwoners en de provincie, die op 7 juli vergadert over het plan. Links:
Project-IJsseldelta
âNoordeinde zegt massaal âneeâ tegen IJssel in achtertuinâ (Nieuwsarchief gemeente Oldebroek)