Gemeente Woerden

13 juni 2005

Internationaal archeologisch bliksembezoek

Op 25 mei jl. bezocht een internationaal archeologisch gezelschap het centrum van Woerden. Dit gezelschap bestond uit archeologen die verantwoordelijk zijn voor delen van de limes, de grens van het Romeinse Rijk. Deze archeologen zijn verbonden in de Bratislava-groep, genoemd naar de stad waar zij het initiatief hebben genomen de limes te laten opnemen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. David Breeze, Brits archeoloog: Het ligt in de bedoeling steeds per land of regio de limeszone toe te voegen aan het reeds tot werelderfgoed opgenomen gedeelte.

De Bratislava-groep werd in Woerden ontvangen door de project-archeoloog van de gemeente Woerden. Na het ontvangst in het info-centrum Binnenstad kregen de gasten het complete archeologieprogramma in de ontwikkeling Hoochwoert voor ogen. De groep was positief verrast over alle ontdekkingen, de zorg voor de archeologisch resten en het enthousiasme van de Woerdenaren over hun Romeinse verleden.

Bijzondere aandacht van de leden van de Bratislava-groep bestond voor de voorbereidingen om veel van het Romeinse verleden terug te brengen op en rond het nieuwe Kerkplein. Deze zogenoemde visualisering van de archeologie kenmerkt zich door realiteitszin en mooie eenvoud. En deze visualisering is het resultaat van het enthousiasme van de bevolking, de gemeente en de ontwikkelaar. Deze goede samenwerking tussen alle Woerdense betrokkenen wat betreft het Romeinse verleden verheugden de internationale gasten.

Na de presentatie volgde de wandeling langs de grote parkeerkelder. De bezoekers konden zien waar het Romeinse roei-vrachtschip de `Woerden 7 was ontdekt. Ook werd hen getoond dat de straat over het Kerkplein langs Concordia mogelijk de laatste restant is de via principalis. Gelaafd met een frisje en het Woerdense historische enthousiasme vertok de Bratislava-groep. Veel succes en we houden contact met Woerden in ons streven de limes te behouden en weer aan een te sluiten, aldus David Breeze.