Socialistische Partij

Barroso moest met billen bloot

25-05-2005 * EU Commissievoorzitter Barroso moest vanmiddag verantwoording afleggen in het Europees Parlement over de schijn van belangenverstrengeling die hij over zich afgeroepen heeft. Barroso heeft in augustus, toen hij al was aangewezen als nieuwe Commissievoorzitter, een vakantie genoten op het privé-jacht van de steenrijke Griekse reder Latsis. Een scheepswerf die zijn eigendom is, kreeg een maand later staatssteun ter waarde van 10,3 miljoen euro.

SP-Europarlementslid Kartika Liotard was een van de ondertekenaars van de motie die Barroso dwong vandaag naar het parlement te komen: "Er is niks mis mee om de commissievoorzitter te vragen verantwoording af te leggen, daar is het parlement nou juist voor bedoeld. En als er niks aan de hand is kan hij dat ook prima uitleggen." Grote fracties oefenden veel druk uit op de ondertekenaars om hun eis in te trekken. In de bureaucratie van het Europees Parlement was op dit moment een motie van afkeuring de enige manier om de commissievoorzitter te dwingen om voor deze zaak in de plenaire zitting te verschijnen.

De ophef die vanmiddag in het parlement ontstond verraste Liotard: "Barroso ging zó te keer dat hij met zijn opstelling alleen maar olie op het vuur heeft gegooid. Wij beschuldigen hem immers niet van corruptie maar van het op zich laden van de schijn van belangenverstrengeling. Daar moet een politicus toch normaal op kunnen reageren? Het is precies die verbetenheid waarmee Europese leiders weigeren om openheid van zaken te geven die het vertrouwen in de politiek nog verder doet afnemen. Nu Barroso in het parlement amper toelichting heeft gegeven op de inhoud van de zaak loopt hij het risico dat hij de schijn tegen zich houdt."