Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

NZR vraagt grootschalig aandacht voor kleinschalige zorg op symposium

Kleinschalige verpleeghuiszorg centraal op landelijk symposium

ROTTERDAM - Zorgorganisatie Netwerk Zorgaanbieders Rijnmond (NZR) vraagt in het landelijk symposium 'Psychogeriatrische verpleeghuiszorg, Groots in Kleinschaligheid' in verpleeghuis De Hofstee in Rotterdam op vrijdag 27 mei extra aandacht voor kleinschalige verpleeghuiszorg aan mensen met dementie. Diverse sprekers uit de politiek, de wetenschap en de gezondheidszorg gaan in op actuele vragen rondom het thema.

Onderzoek toont aan dat het aantal Alzheimer patiënten de komende jaren fors toeneemt. Voor veel van deze mensen kan het concept kleinschalige verpleeghuiszorg een antwoord zijn. Hierin wonen mensen met dementie in kleine groepen in een huiselijke omgeving samen. Niet de medische behandeling staat centraal, maar juist het bieden van kwaliteit van leven. Hoe staat de politiek hier tegenover? Welke rol speelt indicatiestelling? Hoe wordt deze ontwikkeling gefinancierd? Welke eisen worden gesteld aan kwaliteit? En aan bouw?

Experts

Tijdens het symposium formuleren diverse experts een antwoord op deze en andere vragen. Enkele sprekers zijn Tweede Kamerlid G. Verbeet (PvdA), ir. M. Bakker van het College Bouw en Ziekenhuisvoorziening en mw. drs. J. van Veen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dagvoorzitter is prof. dr. Robert Huijsman, hoogleraar integraal care-management van het Instituut Beleid en Management Erasmus Universiteit.

De Naber
Tijdens het symposium biedt NZR deelnemers een blik achter de schermen van woongebouw De Naber en verpleeghuis De Hofstee. De Naber bestaat dit jaar tien jaar en geniet al jaren bekendheid als uiterst succesvolle kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Voormalig traditioneel verpleeghuis De Hofstee - dat dit jaar 25 jaar bestaat - is volledig verbouwd tot kleinschalig verpleeghuis. Tot grote tevredenheid van bewoners, hun familieleden en medewerkers. De Hofstee wil en kan een voorbeeld zijn voor andere verpleeghuizen in Nederland.