Gemeente Sluis

woordenboek van de Vlaamse dialecten

PERSBERICHT - 13 mei 2005

Presentatie nieuw woordenboek van de vlaamse dialecten

Op vrijdag 27 mei wordt in het Belfort in Sluis de nieuwe aflevering van deel III (algemene woordenschat) van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten gepresenteerd. Voorafgaand aan de presentatie wordt er een symposium gehouden over (dialect)woordenboeken en woordenboekschrijvers die een relatie hebben met Sluis. Het symposium wordt georganiseerd door de pas opgerichte Stichting Johan Hendrik van Dale.

In het woordenboek wordt de woordenschat van de dialecten van Zeeuws-Vlaanderen beschreven. Ook de Frans-, West-, en Oost-Vlaamse dialecten worden behandeld. Het woordenboek is samengesteld door de Vakgroep Nederlandse Taalkunde van de Universiteit van Gent. De totstandkoming wordt ondersteund door de provincies Zeeland en Oost- en West-Vlaanderen.

De presentatie past geheel binnen de doelstelling van de nieuwe Stichting Johan Hendrik van Dale die zich richt op het organiseren, steunen en ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige, publiekgerichte, culturele activiteiten met bijzondere aandacht voor de verbondenheid tussen de Nederlandse taalgebieden Nederland en Vlaanderen.

Programma

DEEL 1: Symposium over (dialect)woordenboeken en woordenboekschrijvers

14.30 uur ontvangst
15.00 uur opening door Els Ruijsendaal van de Stichting Johan Hendrik van Dale
15.10 uur Siemon Reker: Open de sluis: Ter Laan en Van Dale en hun imposante erfenis in woordenboekland.
15.30 uur muzikaal intermezzo
15.40 uur Lo van Driel: Van Dale, het Zuid-Nederlands en het Zeeuws 16.00 uur koffiepauze met muzikale omlijsting

DEEL 2: Presentatie van de aflevering Karakter van het Woordenboek van Vlaamse Dialecten

16.00 uur Ontvangst
16.45 uur Welkomstwoord
16.50 uur Magda Devos: Woordenboek van de Vlaamse Dialecten: stand van zaken
17.05 uur Rinus Willemsen: Nog altied bezig meê woorden zoeken. 17.20 uur Tineke De Pauw: De aflevering karakter 17.40 uur Overhandiging van de eerste exemplaren aan de subsidiërende instanties en sluiting door gedeputeerde H. van Waveren met aansluitend receptie, aangeboden door de Provincie Zeeland.

Aansluitend receptie

---